« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Ні – порушенню трудових прав освітян

Ні – порушенню трудових прав освітян

11 квітня в Інформа­ційній агенції «Глав­ком» відбулася прес-конференція «Ні! Порушенню трудових прав освітян» – реакція освітянської профспіл­ки на проект Закону України «Про внесен­ня змін до деяких зако­нодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень со­ціальної політики)» № 4648, розроблений Кабінетом Міністрів України. Профспілка працівників освіти і на­уки України висловила рішучий протест намі­рам Уряду звузити тру­дові права педагогічних та інших працівників навчальних закладів і установ освіти.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

На прес-конференції були присутні за­ступник голови Профспілки праців­ників освіти і науки України Сергій Романюк, го­лова Київської міської орга­нізації Профспілки праців­ників освіти і науки України Олександр Яцунь, а також учитель географії Київсько­го ліцею «ЕКО» № 198 Ірина Пєшкова.

Профспілка працівників освіти і науки України наго­лосила, що проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих ак­тів України (щодо удоскона­лення окремих положень со­ціальної політики)» № 4648, розроблений Кабінетом Мі­ністрів України, значно зву­жує трудові права освітян.

Зокрема, скасування нор­ми частини 4 статті 36 Зако­ну України «Про освіту» щодо створення у сільській місцевості шкіл першого ступеня незалежно від наяв­ної кількості учнів, відкрит­тя таких шкіл, а також само­стійних класів за рішенням місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування може при­звести до закриття таких шкіл навіть за наявності певної кількості учнів, які мешкають у селі, порушить як основні принципи освіти щодо доступності для кож­ного громадянина усіх форм і типів освітніх послуг, що надаються державою, так і прав органів місцевого само­врядування. Профспілка пе­реконана, що мають бути створені умови для забезпе­чення процесу відтворення людського ресурсу на селі з його національними та культурними рисами. Ни­нішній стан системи освіти в сільській місцевості не може бути виправданий еко­номічними труднощами і складними трансформацій­ними процесами в суспільстві.

Варто наголосити, що освітянська профспілка вва­жає неприпустимим внесен­ня змін до частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню осві­ту» про встановлення до­плат за класне керівництво у 1–4-х класах – до 20%, у 5–11-х класах – до 25%; за пе­ревірку зошитів у 1–4-х кла­сах – до 15%, у 5–11-х класах – до 20%; за завідування май­стернями – до 20%, навчаль­ними кабінетами – до 15%, навчально-дослідними ді­лянками – до 15% ставки за­робітної плати. Розмір до­плати вчителям за класне керівництво не може коли­ватися в межах від 0 до 20 чи до 25% (залежно від класу) ставки заробітної плати, оскільки кожен з учителів, на якого покладено виконан­ня цих обов’язків, виконує однакову за змістом та обся­гом роботу. Тому оплата за її виконання має встановлюва­тися у фіксованому розмірі, як це відбувалося впродовж багатьох десятиліть, що уза­конено чинною редакцією статті 25 ЗУ «Про загальну середню освіту». Це саме стосується таких видів педа­гогічної роботи, як перевір­ка зошитів, завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-до­слідними ділянками, розмір оплати за виконання яких не може залежати від забез­печення тієї чи іншої шко-ли видатками на оплату праці.

У своєму виступі заступ­ник голови Профспілки пра­цівників освіти і науки України Сергій Романюк за­значив: «На жаль, країна пішла шляхом економії на вчителях. Нині середня зарплата по економіці близько 3670 грн, середня зарплата в освіті – 2500 грн. При тому, що освітяни вже суттєво відстають від серед­ньої заробітної плати по еко­номіці в країні, наразі дії Уряду спрямовані на те, щоб і цю заробітну плату знизи­ти. Зокрема, Уряд прийняв постанову № 88, якою фак­тично ліквідував 20% над­бавку за престижність пра­ці. Проте Уряд пішов іще далі і вніс до Верховної Ра-ди України законопроект № 4648… Вчителі стежити­муть за депутатами Верхо­вної Ради щодо їх ставлення до законопроекту, який вніс на розгляд Кабінет Міні­стрів: хто за нього проголо­сує, які політичні сили. І ми зробимо все для того, щоб ця інформація дійшла не лише до вчителів, а й до всього українського суспільства. Без освіти розвитку України я не бачу».

Голова Київської міської організації Профспілки пра­цівників освіти і науки України Олександр Яцунь заявив: «Ми звертаємося до Уряду, до народної влади з проханням зберегти вчите­ля, адже освітяни не витри­мають такого пресу. Ми не стоятимемо осторонь і шука­тимемо шляхи для виходу з кризового стану. Врешті-решт, якщо ми зайдемо у глухий кут, і Уряд не піде на­зустріч у збереженні цих но­мінальних гарантій освітя­нам, ми діятимемо згідно з чинним законодавством в активній площині – маніфес­тації, пікетування. Ми дово­дитимемо Уряду, що за осві­тою та вчителем – майбутнє України».

Освітяни застерегли, що прийняття запропонованих Кабінетом Міністрів Украї­ни змін до зазначених зако­нів призведе до різкого по­гіршення матеріального ста­новища працівників, надто в умовах підвищення цін і та­рифів, викличе глибоке не­вдоволення в освітянських трудових колективах, що може призвести до масових акцій протесту.

 

ОСВІТЯНИ НА МЕЖІ ВІДЧАЮ

14 квітня Київська міська організація Профспіл­ки працівників освіти і науки України за спри­яння Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти провела круглий стіл «Освітяни на межі відчаю», мета якого – досягти консен­сусу з Урядом для збереження трудових соці­ально-економічних прав педагогічних та інших працівників навчальних закладів і установ осві­ти в умовах економії бюджетних коштів.

Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

В обговоренні взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич, за­ступник міністра фінансів Володимир Матвійчук, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, заступник ди­ректора департаменту економіки та фінансування Мі­ністерства освіти і науки Ольга Щеглова, в.о. директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконав­чого органу Київради (КМДА) Вікторія Челомбітько, пер­ший заступник директора Департаменту фінансів КМДА Віктор Падалка, представник Уповноваженого Верхо­вної Ради України з прав людини Михайло Чаплига, а також педагоги та профспілкова громадськість.

Відкриваючи засідання круглого столу, голова Київської міської організації профспілки Олександр Яцунь наголо­сив, що відповідно до низки антикризових рішень, роз­роблених Урядом, освітянам пропонується «затягнути паски» до стабілізації ситуації в країні. Освітяни розумі­ють, що у кризовий час відновити весь спектр законних гарантій неможливо, зокрема, розморозити тарифну сітку чи ввести в дію статтю 57 ЗУ «Про освіту». Проте так звужувати трудові права педагогів – неприпустимо!

Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич наголосила: «Сьогодні україн­ський викладач на території Європи має найбільше на­вантаження і найменшу зарплату. Нам потрібно зміню­вати підходи. Комітет категорично не підтримує законо­проект № 4648 і не голосуватиме за скасування надба­вок. Це рішення ми озвучимо в стінах парламенту... Проте ми маємо пам’ятати, що країна перебуває у пе­реддефолтному стані, отримавши у спадок розкраде­ний бюджет, Уряд намагається втримати економічну си­туацію у державі». З огляду на те, що норми, закладені у постанові Уряду № 65, несуть величезний соціальний негатив і при цьому дадуть незначне фінансове заоща­дження, Лілія Гриневич як голова Комітету звернулася до Уряду з низкою пропозицій щодо скасування дії окремих її положень в освітній сфері. Також вона внесла пропозицію щодо створення робочої групи з питання реформування оплати праці педагогічних працівників.

У свою чергу, заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук запевнив, що найближчим часом до постано­ви № 65 «Про економію державних коштів та недопу­щення втрат бюджету» будуть внесені зміни, зокрема щодо встановлення доплат за виконання тимчасово від­сутніх працівників і заповнення вакантних посад у за­кладах освіти.

За результатами обговорення учасники круглого столу звернулися до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради.

У зверненні, зокрема, зазначається: «Розуміючи реаль­ний стан економіки держави, ми не вимагаємо розши­рення прав працівників освіти, проте звуження і без того мізерних соціальних гарантій вважаємо неприпус­тимим.

Зважаючи на вищенаведене, від імені всієї освітянської громади звертаємося до Вас з проханням:

– Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 65 від 01.03.2014 року «Про економію державних ко­штів та недопущення втрат бюджету», якими дозволити працівникам закладів освіти встановлення доплат за ви­конання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, за­повнення вакантних посад, здійснення службових від­ряджень, планування видатків, пов’язаних із стимулю­ванням працівників, незалежно від проведення розра­хунків за комунальні послуги та енергоносії.

– Із законопроекту № 4648 від 07.04.2014 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної по­літики)» виключити норми про встановлення гнучких розмірів доплат освітянам за додаткові види педагогіч­ної діяльності (перевірку зошитів, класне керівництво, завідування кабінетами та ін.), щодо скасування дер­жавного замовлення з підготовки фахівців з вищою осві­тою, збільшення плати за надання освітніх послуг протя­гом строку навчання тощо».

20.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання