« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Захист людини праці в сучасних умовах

Захист людини праці в сучасних умовах

27 березня відбуло­ся чергове засідан­ня Президії Феде­рації професійних спілок України, на якому було розгля­нуто низку актуаль­них питань щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів люди­ни праці в сучасних умовах. Вів засідан­ня в. о. Голови ФПУ Григорій Осовий.

ПРИНЦИПОВА, ПОСЛІДОВНА, НАСТУПАЛЬНА ПОЗИЦІЯ

Члени Президії докладно об­говорили проект Постанови Ради ФПУ «Про завдання проф­спілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умо­вах». Зокрема, учасники засі­дання у своїх виступах зазнача­ли, що ідеологія державної вла­ди та бізнесу щодо подальшого економічного розвитку Украї­ни має ґрунтуватися на доміну­ючому застосуванні високопро­дуктивної та високооплачува­ної праці на сучасних робочих місцях. Бідність серед працюю­чих найближчим часом має бути подолана, і трудящий має стати головним інвестором в економіку країни, утримувати сім’ю, вкладати кошти у житло­ве будівництво, освіту, здоров’я, культурний розвиток, робити пенсійні накопичення, тим са­мим стимулюючи економічний розвиток держави.

На думку членів Президії, соціальний діалог має консолі­дувати роботу його сторін на конкурентне зростання еконо­міки, збільшення кількості ро­бочих місць, зростання зарпла­ти та соціальних стандартів, продемонструвати свою реаль­ну готовність демократичним, цивілізованим шляхом рухати­ся до соціально-економічного зростання, пропонувати кон­кретні заходи для вирішення проблем суспільства шляхом конструктивних і результатив­них переговорів. Сторонам со­ціального діалогу необхідно якнайшвидше сформувати так­тику та стратегію консолідова­них дій на розв’язання ключо­вих соціально-економічних проблем.

У виступах наголошувалося, що однією з найгостріших про­блем сьогодні є формування бюджетної політики, визначен­ня розмірів основних держав­них соціальних стандартів і га­рантій, що наразі відбувається без належної процедури соці­ального діалогу.

Державний бюджет України на 2014 рік має бути відкориго­ваний за участі сторін соціаль­ного діалогу з дотриманням на­лежної процедури. Зокрема, у бюджеті цього року має бути відновлена динаміка зростання мінімальної заробітної плати та скорочення відставання від неї базового тарифу ЄТС пра­цівників бюджетної сфери, як цього вимагає чинна Генераль­на угода. В свою чергу, на прин­ципово новому підґрунті має формуватися проект Державно­го бюджету на 2015 рік. Його ці­льовими завданнями мають стати: реалізація Цілей розви­тку тисячоліття; поліпшення рейтингу України за індексом людського розвитку ООН; ско­рочення розриву у розмірах ба­зових соціальних стандартів із новими країнами ЄС.

Під час обговорення було на­голошено, що протягом років усупереч вимогам профспілок і положенням чинної Генераль­ної угоди триває штучне зани­ження заробітної плати у ви­робничих галузях, існує дис­кримінація в оплаті праці пра­цівників бюджетної сфери, не­хтуються права на належну оплату праці працівників орга­нів державної влади та органів місцевого самоврядування.

На думку учасників засідан­ня, ключову роль у застосуван­ні результативних механізмів і форм соціального діалогу має відігравати Президія Федера­ції профспілок України, прояв­ляючи наполегливість і рішу­чість у досягненні поставлених цілей та завдань, активно вико­ристовуючи всі наявні повно­важення й можливості захисту трудових прав.

Члени Президії зійшлися на тому, що ФПУ має займати більш принципову, послідовну та наступальну позицію у за­хисті гідних умов праці трудів­ників та у разі ігнорування ро­ботодавцями вимог профспілок оперативно й активно викорис­товувати для цього всі законні методи та шляхи боротьби за права трудящих. Профспілки домагатимуться забезпечення соціальної справедливості в усіх сферах.

Було прийнято рішення до­опрацювати проект Постанови з урахуванням пропозицій, що пролунали під час його обгово­рення.

НЕДОПУЩЕННЯ ЗНИЖЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ

На засіданні також було об­говорено текст офіційної Заяви ФПУ щодо недопущення зни­ження соціальних гарантій гро­мадян в умовах упровадження економічних реформ.

Під час обговорення наголо­шувалося, що в той час, коли країна охоплена масштабною системною економічною кри­зою, профспілки мають визна­чити своє місце і роль у розв’язанні гострих соціальних проблем. Промовці застерігали, що найбільш загрозливими у цій ситуації є сповільнення еконо­мічної активності, скорочення виробництва та, як результат, прогнозоване падіння ВВП про­тягом поточного року.

Також зазначалося, що Уряд намагається вирішувати про­блеми шляхом «непопулярних» реформ, за рахунок скорочення соціальних виплат, зменшення робочих місць. У такій ситуа­ції, наголошували члени Пре­зидії, профспілки мають займа­ти більш активну й рішучу по­зицію щодо соціально-економічного захисту працівників.

Було прийнято рішення у найкоротший термін доопра­цювати текст Заяви ФПУ та обов’язково врахувати в ньому всі зауваження і пропозиції членів Президії.

ВІДРОДЖЕННЯ БУДИНКУ ПРОФСПІЛОК

Члени Президії обговорили ще одне надзвичайно важливе питання порядку денного, що стосувалося реалізації благо­дійного проекту ФПУ «Відроди­мо Будинок профспілок – сим­вол Євромайдану!».

Нагадаємо, що у лютому ц. р. під час суспільно-політичних подій у Києві на Майдані Неза­лежності внаслідок пожежі було зруйновано Будинок проф­спілок, відтак будівля стала не­придатною для використання за призначенням. Тож для від­новлення Будинку профспілок як традиційного, більш ніж тридцятирічного місця роботи центральних профспілкових органів України, центру соці­ального діалогу країни, а також як провідного об’єкта централь­ного архітектурного ансамблю столиці України – міста Києва, Президія ФПУ постановила під­тримати ініціативу профспіл­кових організацій про реаліза­цію благодійного Проекту ФПУ «Відродимо Будинок профспі­лок – символ Євромайдану!» і схвалити концепцію благодій­ного Проекту.

Присутні також обговорили питання «Про основні напрями зміцнення ФПУ, її членських ор­ганізацій», ухвалили текст Звер­нення Президії ФПУ з нагоди 28-ї річниці Чорнобильської ка­тастрофи та прийняли рішення з цілої низки поточних питань.

Враховуючи сучасну соціально-політичну ситуацію в Україні, члени Президії ухва­лили рішення провести кон­сультації з членами Ради ФПУ щодо дати та порядку денного засідання Ради Федерації проф­спілок України.

06.04.2014


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання