« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Колдоговір і організація – основні інструменти профспілки

Колдоговір і організація – основні інструменти профспілки

Олексій СКАЖЕНЮК

Хмельницька обл.

Фото автора

Лісова галузь Хмельнич­чини – одна з найкра­щих в Україні. Про секрет успіху, вагомих економіч­них показників і стабіль­ної, злагодженої роботи підприємств розповідає заслужений працівник профспілок України, го­лова обласної організа­ції профспілки працівни­ків лісового господарства Тамара Ковальчук, яка є частим гостем зборів та конференцій колективів лісівників.

– Усі наші колективи, їхні ке­рівники та голови профорганіза­цій заслуговують щирих слів по­дяки, – зазначає Тамара Коваль­чук. – Про те, як досягають висо­ких результатів хочу розповісти на прикладі ДП «Шепетівське лісове господарство», розташо­ваного в мальовничій місцевос­ті Подільського краю.

Багато років підприємство очолює володар Грамоти Верхо­вної Ради України і почесного знаку ФПУ «За розвиток соціаль­ного партнерства» Володимир Сасюк. Пліч-о-пліч із ним, дола­ючи труднощі, дбає про колек­тив голова профкому Петро Ми­ронюк, нагороджений за ваго­мий внесок у розвиток профспіл­кового руху знаком ФПУ «Проф­спілкова відзнака». Його пор­трет прикрашає Дошку пошани Федерації профспілок області.

Секрет успіху в роботі про­стий: плідна співпраця, соцдіа­лог адміністрації та профкому, чітке виконання взаємних зобов’язань, пошук нових форм і методів роботи забезпечують стабільну діяльність, високу продуктивність праці, нарощу­вання виробничих показників, щорічне зростання зарплат і ви­датків на охорону та належні умови праці, оздоровлення, ме­дичне обслуговування, побут, дозвілля, культурний розвиток працівників, підтримку ветера­нів галузі тощо. А стабільній ро­боті профкому і можливості як­найкраще здійснювати захист, підтримку членів профспілки сприяє своєчасне перерахування профвнесків, перед­бачених колдогово­ром. Саме він – осно­вний документ і міц­ний фундамент співпраці та всіх со­ціально-економіч­них гарантій і захис­ту прав лісівників Шепетівщини був визнаний торік пере­можцем на рівні дер­жави. Сьогодні обговорюється проект цього важливого доку­мента на поточний рік.

Завдяки колдоговору праців­ники отримують часткову ком­пенсацію витрат на оздоровлен­ня, в тому числі на дітей, одно­разову матеріальну допомогу на оздоровлення в зв’язку з що­річною відпусткою (50% посадо­вого окладу/місячної тарифної ставки), матеріальну допомогу до ювілейних дат, залежно від стажу, в розмірі місячного по­садового окладу (тарифної став­ки), допомогу на навчання ді­тей у вишах лісогосподарської галузі та ін.

Основою добробуту кожного є заробіток. У 2013 році серед­ньомісячна зарплата працівни­ка складала 3338 грн, що більш ніж на 113% вище за відповід­ний період 2012 року, і вона має тенденцію до зростання.

Крім того, з метою мотивації підвищення ефективності ви­робництва, продуктивності пра­ці, якості робіт діє система пре­міювання, виплачу­ється винагорода за підсумками роботи за рік та вислугу ро­ків, відповідно до положень, прийня­тих у колдоговорі. Потужним заохочу­ючим фактором є трудове суперни­цтво серед підрозді­лів колективів га­лузі на обласному рівні. Шепе­тівські лісівники – у трійці лі­дерів.

Робота важка, пов’язана з ри­зиком, тож здоров’я працівни­ків – понад усе. Чітко за графі­ком, погодженим з профкомом, надаються відпустки та путів­ки на оздоровлення. Кількість працівників і дітей, які ними скористалися, і це тішить, щоро­ку зростає.

Забезпечення безпечних і здо­рових умов праці на підприєм­стві ґрунтується на неухильно­му дотриманні законодавства, норм та інструкцій, проведенні навчань на місцях (торік ними було охоплено 170 працівників), інструктажів, практичній пере­вірці знань працівників. Для підвищення майстерності і за­кріплення безпечних прийомів праці при проведенні лісозаготі­вельних робіт щороку прово­диться конкурс-змагання валь­ників лісу. А при прийомі на ро­боту новачки проходять вступ­ний, первинний інструктаж на робочому місці та стажування під керівництвом досвідчених колег.

Загалом, на виконання комп­лексних заходів з охорони праці в 2012 році використано 78,8 тис. грн, а в 2013-му – 67,5 тис. грн при запланованих 45,5 тис. грн. Для покращення медичного обслуго­вування працюють медпункт, стоматологічний і масажний ка­бінети, кімната емоційного роз­вантаження, фітобар, сауна, їдальня, тренажерний зал.

У здоровому тілі – здоровий дух. При господарстві створена волейбольна команда «Лісів­ник» – постійний учасник зма­гань різного рівня, а команда лісгоспу входить до числа ліде­рів галузевих спартакіад, за що їй вручено Перехідний кубок на вічне зберігання.

Після важкої праці, а також спортивних баталій можна й відпочити. Профком – організа­тор туристичних поїздок ма­льовничими перлинами області та України.

Подій у житті колективу, профорганізації чимало, але ко­жен працівник може про все ді­знатися, а також отримати юри­дичну консультацію з «Лісової газети» підприємства.

Без співпраці, розуміння важ­ливості об’єднання зусиль, під­тримки один одного, самовідда­ної праці й створення для неї на­лежних умов здобутків не буде, адже під лежачий камінь вода не тече. Якщо працювати з по­вною віддачею сил, то й резуль­тат не забариться.

09.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання