« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

«Турбоатом»: життя підприємства зсередини

«Турбоатом»: життя підприємства зсередини

Відкрите акціонер­не товариство «Тур­боатом» – головна наукова організа­ція з енергетичного машинобудування Міністерства про­мислової політи­ки України, входить до числа провідних турбобудівних фірм світу.

Анна Рєпіч

редактор відділу «ПВ»

(За матеріалами профспілкового комітету ВАТ «Турбоатом»)

ВАТ «Турбоатом» – флаг­ман вітчизняного енерге­тичного машинобудуван­ня, що спеціалізується на випуску парових турбін для теплових (ТЕС і ДРЕС), атомних (АЕС) електростанцій, газових турбін, гідротурбінно­го обладнання для гідроелек­тростанцій (ГЕС) та іншого енергетичного обладнання. Продукція підприємства відо­ма більш ніж у 45 країнах світу, серед яких Аргентина, Болга­рія, Угорщина, Німеччина, Гре­ція, Індія, Китай, Мексика, Ро­сія, США, Туреччина, Фінлян­дія, Ефіопія та ін.

«Турбоатом» належить до стратегічних підприємств України, значною мірою впли­ваючи на економічну, енерге­тичну та національну безпеку країни. Так, загальна встанов­лена потужність електростан­цій України становить 53 млн кВт, тобто більше 1 кВт на кож­ного жителя. 40% потужностей теплових, 65% атомних і 95% гідроелектростанцій України укомплектовані харківськими турбінами.

За 79-річну історію Харків­ський турбінний завод (нині – ВАТ «Турбоатом») став одним з найбільших у світі турбінобу­дівних підприємств з повним циклом виробництва: проекту­вання, виготовлення, постачан­ня, налагодження, фірмове об­слуговування турбінного устат­кування для всіх типів електро­станцій. «Турбоатом» володіє виробничим потенціалом і науково-експериментальною базою, яка за рівнем оснаще­ності є однією з кращих у Євро­пі, що дозволяє ви­готовляти турбіни на конкурентоспро­можному рівні. Під­приємство має між­народний сертифі­кат відповідності системі управління якістю, вимогам стандарту ISO 9001:2000.

Сьогодні ВАТ «Турбоатом», висто­явши у важких випробуваннях періоду загальної стагнації промислового виробництва і жодного разу не допустивши зупинки виробництва і зривів термінів виплати зарплат, пе­реходить на новий етап свого розвитку, що пов’язаний з тен­денцією зростання інтересу за­мовників до продукції підпри­ємства. За багаторічну історію завод виховав плеяду високо­класних інженерів, управлін­ців і робітників. В його історію закарбовані імена шести Героїв Соціалістичної Праці та Украї­ни. Близько 650 турбобудівни­ків нагороджені орденами та медалями, а підприємство – ор­денами Леніна (1966 р.), Трудово­го Червоного Прапора (1976 р.), Жовтневої Револю­ції (1984 р.). «Турбо­атом» пишається своїми кваліфікова­ними керівниками, робітниками і фа­хівцями.

Велика увага у ВАТ «Турбоатом» приділяється роз­витку об’єктів соці­альної сфери. Під­приємство має базу відпочинку на Салтівському водосховищі, стадіон «Кіро­вець», поліклініку з водолікар­нею, вісім гуртожитків, мережу їдалень та буфетів.

З квітня 2007 року підприєм­ство очолює Віктор Суботін. Під його керівництвом забезпе­чується стабільне фінансове становище, підвищення ефек­тивності й обсягів виробни­цтва, а також реалізації про­дукції. У 2011 році ВАТ «Турбо­атом» був одним з переможців Національного конкурсу бізнес-кейсів з корпоративної соціальної відповідальності, презентувавши роботу «Пра­вильне рішення сьогодні – за­порука успішного майбутньо­го» в номінації «Трудові прак­тики».

У 2012 році ВАТ «Турбоатом» посів перше місце серед екс­портерів України і був удосто­єний медалі та сертифікату «Експортер року–2012» за кри­теріями «Максимальний обсяг експорту», «Кількість номен­клатури експорту» і «Геогра­фія», а також нагороджений Дипломом Асоціації платників податків як «переможець рей­тингу сумлінні платники по­датків у галузі важкої промис­ловості». Обсяг виробництва товарної продукції в 2012 році в діючих цінах зріс порівняно з 2011-м на 104,5%.

Виконання колдоговору

У листопаді 2013 року на ВАТ «Турбоатом» відбулося за­сідання адміністрації та проф­спілкового комітету, на якому підбито підсумки виконання колективного договору за 9 мі­сяців поточного року. У заході взяли участь керівники і профактив цехів та підрозділів заводу.

Протягом 9 місяців п. р. ко­лектив підприємства виконав усі завдання із забезпечення не­обхідної завантаженості цехів і персоналу підприємства, сво­єчасних платежів до бюджету і позабюджетних фондів, вико­нання договірних зобов’язань з виготовлення та відвантажен­ня продукції. Обсяг реалізації склав 1431,1 млн грн, а темпи зростання до відповідного пе­ріоду минулого року – 115%. З початку року виконано вели­кий обсяг робіт з виготовлення продукції для електростанцій України, Росії та інших зару­біжних замовників.

Виконано заходи колдогово­ру й щодо своєчасної виплати зарплат, соціальних виплат, поліпшення умов праці та від­починку працівників, питань охорони праці. Медико-санітарна частина підприєм­ства систематично проводить медичні та профілактичні огляди всіх працівників. Ті, хто працює у шкідливих умовах, отримують молоко і фруктовий сік. Також працівників забез­печено спецодягом, у тому чис­лі теплим, спецвзуттям та ін­шими засобами індивідуально­го захисту.

У цехах підприємства про­водилися роботи з технічного переозброєння, модернізації та ремонту обладнання. Три­ває реконструкція ливарного і ковальського цехів, технічне переозброєння механообробно­го, зварювального та підйомно-транспортного устаткування. Протягом звітного періоду ви­конано модернізацію і ремонт 22 одиниць діючого виробничо­го обладнання. Для потреб ви­робничих цехів, СКБ «Турбогі­дромаш» і ЦЗЛ придбано 49 одиниць нового обладнання (зварювального, формувально­го і механообробного), інженер­них служб – більше 170 оди­ниць засобів обчислювальної техніки.

За підсумками засідання стартувала кампанія щодо фор­мування нового колективного договору на 2014 рік. З цією ме­тою на підприємстві будуть створені комісії із збору пропо­зицій турбобудівників.

22.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання