« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Кваліфікований захист працівників

Кваліфікований захист працівників

Пріоритетними за­вданнями ФПУ на 2013–2014 роки ви­значено посилення громадського контро­лю профспілок за до­триманням законо­давства про охорону праці, зміцнення тех­нічної інспекції праці.

Для об’єктивного та кваліфікованого здій­снення профспілками громадського контро­лю потрібно забезпе­чити якісне навчання з питань охорони пра­ці на всіх рівнях проф­спілкового руху. Тому серед основних за­вдань профспілок та­кож визначено роз­гортання масового навчання представни­ків профспілок з пи­тань охорони праці.

Тетяна ГОРЮН

головний спеціаліст – технічний інспектор праці

департаменту охорони праці апарату ФПУ

Вперше за роки незалеж­ності України з вересня 2013 року у всіх регіонах України проведено на­вчання близько 5 тисяч представників профспілок з пи­тань охорони праці за кошти Фонду соціального страхуван­ня від нещасних випадків на виробництві та професійних за­хворювань України.

Навчання представників профспілок з питань охорони праці проводилося на базі 5 на­вчально-методичних центрів те­риторіальних профоб’єднань ФПУ, Харківського соціально- економічного інституту, 9 екс­пертно-технічних центрів Держ­гірпромнагляду та інших на­вчально-методичних центрів.

З 25 листопада по 6 грудня ц. р. на базі Академії праці, со­ціальних відносин та туризму департаментом охорони праці ФПУ організовано та проведено двотижневий семінар-навчан­ня та перевірку знань із питань охорони праці технічних (голо­вних технічних) інспекторів праці всеукраїнських профспі­лок, інших представників профспілок із пи­тань охорони праці обласного та респу­бліканського рівнів.

Учасників семі­нару під час його відкриття привіта­ли Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик та його заступник Сергій Українець.

Юрій Кулик на­голосив: «Дуже важ­ливо, що кожен тех­нічний інспектор або інший представ­ник профспілки повинен прохо­дити навчання з питань охоро­ни праці. Адже ми несемо від­повідальність за якість переві­рок і захист членів профспілок на безпечні умови праці, збере­ження їх життя та здоров’я».

У ході навчання слухачі опрацювали, зокрема, такі теми:

– оцінка стану охорони праці на виробництві при здійсненні громадського контролю за ста­ном охорони праці;

– розрахунок рівня безпеки праці на робочих місцях;

– застосування економічних методів до створення безпеч­них умов праці;

– розрахунки витрат на захо­ди з охорони праці та витрат, завданих порушенням вимог охорони праці;

– методика оцінки економіч­них втрат від нещасного випад­ку на виробництві;

– створення системи управ­ління охороною праці та профе­сійними ризиками на підпри­ємстві;

– практика створення та функціонування у профспілко­вих організаціях структурних ланок технічної або громад­ської інспекції праці профспіл­ки, форми та методи їх роботи;

– проведення інспекції пред­ставниками проф­спілок з питань охорони праці та практика складан­ня документів за її результатами;

– проведення пе­ревірок стану охо­рони праці пред­ставниками проф­спілок;

– практика вирі­шення трудових спорів тощо.

Високий рівень викладання дисци­плін з охорони пра­ці забезпечили фахівці Держ­гірпромнагляду, Мінсоцполі­тики, ФПУ, МОН України, На­ціонального авіаційного уні­верситету, Національного на­уково-дослідного інституту з промислової безпеки та охоро­ни праці, Фонду соцстрахуван­ня від нещасних випадків на виробництві та профзахворю­вань України, експертно-тех­нічних центрів, ТОВ «Дюпон Україна», міжнародні експер­ти з охорони праці, керівники та фахівці департаменту охо­рони праці апарату ФПУ, до­свідчені технічні інспектори праці членських організацій ФПУ тощо.

Суттєвим відзначенням про­грами навчання було те, що практичні заняття, семінар- тренінги займали 50% всього обсягу дисциплін із питань охорони праці. Організовано виїзні практичні заняття на підприємствах, під час яких проводилися тренінги щодо оцінки стану охорони праці, розрахунки рівнів безпеки пра­ці на робочих місцях, практич­ні аспекти здійснення пред­ставниками профспілок пере­вірки стану безпеки праці та практика складання докумен­тів за її результатами тощо.

Федерація профспілок Укра­їни висловлює щиру вдячність за допомогу в організації від­відування підприємств керів­ництву та профспілковим орга­нізаціям АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна», м. Київ, «Металеві меблі» м. Боярка, го­лові Всеукраїнської профспіл­ки авіабудівників України Яре­мі Жугаєвичу, голові Всеукра­їнської профспілки працівни­ків агропромислового комплек­су України Ігорю Сопєлкіну. Ін­формаційну підтримку семіна­ру здійснювали журнал «Охо­рона праці» та газета «Проф­спілкові вісті».

Слухачі ознайомилися з під­приємствами, які традиційно мають високі показники безпе­ки виробництва, незважаючи на те, що на підприємстві є чи­мало виробничих ділянок і про­цесів із шкідливими та небез­печними умовами праці. Це свідчить про те, що керівники підприємств неабияку увагу приділяють питанням охорони праці, передусім – запобіганню виробничому травматизму та профзахворюванням.

Також слухачі ознайомили­ся з виробничою діяльністю підприємств та організацією управління охороною праці, розглянули й обговорили, яким чином безпечні умови праці впливають на життя та здоров’я працівників, наскіль­ки економічно вигідно власни­ку вкладати кошти в охорону праці. В середньому щороку на заходи профілактики та охоро­ни праці на одного працюючого витрачається понад 3 тис. грн.

6 грудня за результатами пе­ревірки знань із питань охоро­ни праці групі технічних ін­спекторів праці та іншим пред­ставникам профспілок вручи­ли відповідні посвідчення. Та­кож усі слухачі були забезпече­ні методичними матеріалами.

У ході семінару більшість його учасників висловлювали пропозицію про створення у ФПУ Головного навчально-ме­тодичного центру з питань охо­рони праці для координації проведення цього навчання на регіональному і галузевих рів­нях, на рівні первинних проф­спілкових організацій, надан­ня кваліфікованої допомоги, консультацій, його вдоскона­лення тощо.

Попереду велика робота із розгортання масового навчан­ня представників профспілок із питань охорони праці у 2014 році, які потрібно вирішувати разом із членськими організа­ціями ФПУ і всіма членами профспілок, та практичного втілення набутих знань заради справи захисту прав працівни­ків на безпечні й здорові умови праці.

Міжнародні експерти з пи­тань безпеки і гігієни праці Міжнародної організації праці, зокрема, зазначили: «Готов­ність держави дотримуватися прав людини у сфері праці вели­ка лише настільки, наскільки цього вимагають її громадяни».

Сьогодні, як ніколи, для за­хисту людини праці треба об’єднуватися навколо ФПУ, адже в основі її діяльності – за­хист людини праці і принципо­ва боротьба профспілок за свої права.

15.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання