« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Активна діяльність заради людей праці

Активна діяльність заради людей праці

Минулий тиждень для Центральної Ради профспілки «Машприлад» Укра­їни виявився над­звичайно насичений подіями.

Так, 19 листопада профактив узяв участь у відкритті ХІІ Міжнародного промислового фо­руму. Голови комітетів і рад обласних організацій, члени ЦР та ревізійної ко­місії профспілки ознайо­милися з продукцією ві­тчизняного та зарубіжних виробників, представле­ною на форумі.

Цього ж дня відбулася зустріч з делегацією проф­спілки «Туркметал», яка є членською організацією Міжнародної Євразійської Федерації металістів і об’єднує 20 мільйонів спіл­чан машинобудівних і ме­талообробних галузей кра­їн Європи та Азії. Актив профспілки «Машприлад» разом із турецькими коле­гами обмінялися досвідом роботи та обговорили шля­хи подальшої співпраці щодо дієвого захисту прав та інтересів членів проф­спілки, адже наступного року виповнюється 20 ро­ків від початку співробіт­ництва.

Також цього дня члени ЦР профспілки обговори­ли на зустрічі з керівника­ми машинобудівних під­приємств шляхи розвитку й модернізації підпри­ємств машинобудівного комплексу, вважаючи по­ліпшення якості та зрос­тання конкурентоспро­можності вітчизняної про­дукції головною запору­кою збереження кадрового потенціалу.

20 листопада відбулися чергові засідання Президії та Центральної Ради проф­спілки, на яких розгляда­лися питання, передбачені планом роботи на друге півріччя поточного року. У ході засідання обговорили, зокрема, питання «Про проект Концепції підви­щення престижності праці в Україні», розроблений ФПУ, «Про завдання вибор­них органів профспілки щодо колдоговірної кам­панії 2014 року».

На засіданні ЦР проф­спілки обговорювався звіт Луганського обкому проф­спілки про виконання рі­шень VI з’їзду профспілки «Машприлад» України та Резолюцій VI з’їзду ФПУ.

У своїй доповіді голова обкому профспілки Іван Артюх поінформував про конкретні справи спілчан щодо виконання постанов вищих профорганів, наго­лосив на плідній взаємодії профспілки з органами влади – Мінпромполітики, Мінрегіонбуду, Мінсоцполітики, ОДА та органа-ми місцевого самоврядування.

Відмінною рисою діяль­ності обласного комітету можна назвати те, що об­ком, приділяючи велику увагу розгляду питань оплати праці, дотримання законодавства про працю, стану охорони праці та тех­ніки безпеки на підприєм­ствах, виконання колектив­них договорів, покращення організаційно-масової ро­боти тощо, обговорює і нові напрями роботи профспі­лок. Це, насамперед, роз­гляд роботи адміністрацій підприємств із забезпечен­ня модернізації техноло­гічних процесів з метою за­безпечення конкуренто­спроможності вітчизняної продукції, формування сис­темної професійної підго­товки, перепідготовки й підвищення кваліфікації персоналу, проведення пе­ріодичних медичних огля­дів працівників для запобі­гання професійним захво­рюванням, аналіз соцпаке­тів, які містяться у колдо­говорах, активізація діяль­ності громадських інспек­торів з охорони праці.

Розглядаючи окрес-лені питання, значну ува-гу приділили пошукам шляхів удосконалення діяльності підприємств і покращення їх економіч­ного та фінансового стано­вища, а державним орга­нам влади і міністерствам були запропоновані кон­кретні можливості використання потужностей підприємств машинобуду­вання області.

Проведена робота спри­яла підвищенню рівня пер­винок у справі захисту тру­дових прав та економічних інтересів членів профспіл­ки, вирішенню проблем із заробітної плати (на під­приємствах немає боргів із зарплати), захищеності та збереженню здоров’я ро­бітників, забезпеченню нормального психологіч­ного клімату в трудових колективах, інтереси яких під час укладення колдо­говорів представляють профкоми. Значну увагу обласна організація проф­спілки приділяє роботі з працюючою молоддю.

Позитивні результати роботи обкому засвідчує зростання кількості пра­цюючих, порівняно з 2010 роком, на 359 осіб, а також збільшення на 269 осіб чле­нів профспілки.

У постанові ЦР роботу Луганського обкому визна­но позитивною, а вибор­ним органам територіаль­них і первинних організа­цій профспілки рекомен­довано використовувати досвід Луганського обко­му у своїй діяльності.

Постанова вимагає від ланок профспілки проана­лізувати та розглянути на своїх засіданнях стан ви­конання рішень VI з’їзду профспілки, Програми ді­яльності профспілки на 2010–2014 роки, зосередив­ши першочергову увагу на виконанні норм галузевих угод з оплати та охорони праці працівників і дотри­манні трудового законо­давства.

З інших питань порядку денного члени Централь­ної Ради прийняли підго­товлені президією ЦР рі­шення. Серед них, зокре­ма, делегувати до складу Ради ФПУ новообраного голову голів профкомів підприємств сфери техніч­ного регулювання, голову профкому ДП «Харківстан­дартметрологія» Олексія Петрова. У роботі Цен­тральної Ради профспілки взяв участь і виступив за­ступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

Після завершення засі­дання впродовж наступ­них двох днів тривав семі­нар голів профкомів під­приємств сфери технічно­го регулювання, на якому значна увага приділялася питанням реалізації поло­жень нової Галузевої уго­ди, укладеної між Мінеко­номрозвитку України і профспілкою «Машпри­лад» України на 2013–2015 роки. Про шляхи реаліза­ції положень Угоди з опла­ти праці розповіла началь­ник відділу координації фінансово-господарської діяльності підприємств і установ, підвідомчих Мінекономрозвитку України, Тетяна Писарєва, а також дала ґрунтовні відповіді на численні запитання го­лів профкомів.

Під час семінару голови профкомів обмінялися до­свідом роботи з актуаль­них питань діяльності пер­винних організацій проф­спілки.

За інформацією ЦР профспілки «Машприлад»

 

Найстаршому лісівникові Кіровоградщини – 95!

Лісову галузь ство­рювали переважно ті, кому пощасти­ло повернутися із фронту. Яскравим прикладом вели­кого патріота – за­хисника Вітчизни у воєнні роки та за­хисника і творця лі­сів у післявоєнний час є ветеран війни та лісової галу­зі Борис Копелевич Томашевський.

Валентина Токарчукголова Кіровоградської обласної організації профспілки працівників лісового господарства

Він пройшов нелегкими стежками Великої Вітчиз­няної війни, був учасником Сталінградської і Курської битв. Міцний, загартований війною ха­рактер, виняткова мужність, цілеспрямованість, наполегливість і мрія створити на післявоєнній укра­їнській землі зелений рай – визначили його подальшу долю. Повернувшись із фронту, Борис Копелевич майже чотири десятиліття працював у лісовій галузі Кіровоградщини, із них 28 років очолював Світловод­ський лісгосп.

Керуючи лісовим господарством, Борис Томашев­ський втілював у життя чимало важливих завдань, проектів і задумів: за допомогою зелених насаджень приборкував піщані схили над Дніпром, створюючи захисні лісосмуги, соснові бори навколо Світловод­ська, боровся з водною та вітровою ерозією, озеле­нював місто. Під його керівництвом та за його безпо­середньої участі на території трьох районів – Світло­водського, Онуфріївського та Олександрійського запо­чатковано понад 18 тисяч гектарів лісів.

Сьогодні його ліси вже шумлять могутніми кронами, залишаючись істинною окрасою колишніх піщаних пустель. Під його керівництвом упродовж тривалого часу Світловодський лісгосп визнавали кращим під­приємством галузі.

Борис Томашевський у всіх проблемах розбирався особисто, під його керівництвом у лісгоспі була впро­ваджена переробка низькосортної деревини й відхо­дів з метою збільшення прибутку підприємства, від­так – покращення соціального захисту працюючих. Він незмінно забезпечував працівникам належні умо­ви праці, а успішну роботу стимулював преміями. Лі­сова охорона забезпечувалася форменним одягом, а робітники – спецодягом.

Після виходу на заслужений відпочинок Борис Копе­левич не сидить склавши руки. Він створив безцінний подарунок для своїх земляків – «Воспоминания лесо­вода», які вийшли друком у трьох книгах 2004 року, а 2009 року вийшла у світ його книга «Думы о Кремен­чугском водохранилище и защите его берегов», у якій розповів про трудові досягнення колективу Світло­водського лісгоспу та лісничих, з якими він працював.

Борис Копелевич донині є активним учасником що­річної акції зі створення нових лісів «Ліс єднає поко­ління», яку традиційно лісівники області проводять у рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх ру­ках». Колектив Світловодського лісгоспу завжди за­прошує ветерана на зустрічі та свята.

Колеги та близькі бажають ювілярові ще довго-довго радувати їх своєю мудрістю, енергією та добротою. Щиро зичать, аби плоди його праці ще впродовж ба­гатьох років прикрашали рідну землю й радували прийдешні покоління, а йому додавали життєвих сил, здоров’я і наснаги.

03.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання