« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Консолідація зусиль задля спокою в колективі

Консолідація зусиль задля спокою в колективі

Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» передбачено застосування примирних про­цедур як особливого способу вирішення КТС без припинення роботи шляхом пошуку вза­ємоприйнятного для сторін рішення. ФПУ та її членські організації активно використову­ють у своїй роботі правові механізми вирі­шення таких спорів задля захисту соціально-економічних прав та інтересів своїх членів. Про результати співпраці Львівської облпрофради й обласного відділення Націо­нальної служби посередництва та прими­рення у першому півріччі 2013 року йдеться в цій статті.

Анна Рєпіч

редактор відділу «ПВ»

(За матеріалами Департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ та Львівської обласної ради профспілок)

Основні причини виник­нення колективних тру­дових спорів (конфлік­тів) на підприємствах, в установах, організаці­ях стосуються питань виконання роботодавцями законодавства про працю та погашення заборго­ваності із зарплати.

Слід зазначити, що у випад­ках, коли профспілки представ­ляють інтереси трудового ко­лективу в спорі, вдається вста­новити плідну взаємодію з пред­ставниками роботодавця і нала­годити конструктивний діалог. Безумовною перевагою також є те, що представники профспі­лок практично завжди обізнані в питаннях правового вирішен­ня колективних трудових спорів (конфліктів) та трудового зако­нодавства України загалом і, як наслідок, примирні процедури з розгляду висунутих наймани­ми працівниками вимог прово­дяться більш ефективно й прак­тично без порушень законодав­ства про колективні трудові спо­ри (конфлікти).

З метою встановлення належ­ної взаємодії у питаннях запобі­гання виникненню КТС та спри­яння своєчасному їх вирішенню укладено Угоду між ФПУ та НСПП. Аналогічні угоди укла­дені між членськими організа­ціями ФПУ та регіо­нальними відділен­нями НСПП.

Результати співпраці

Відповідно до укладеної 2008 року Угоди про взаємодію та співпрацю між Об’єднанням проф­спілок Львівщини та відділенням НСПП в Львівській області сторонами здійснюються спільні дії, спря­мовані на реалізацію заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів, конфліктів, сприяння їх своє­часному і справедливому вирі­шенню та поліпшення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, ор­ганізаціях області, підвищення рівня правової культури.

Одним з напрямів роботи є спрямування зусиль усіх заці­кавлених органів на підвищен­ня рівня правової культури учасників вирішення колектив­них трудових спорів (конфлік­тів). Це дає змогу оперативно знайомити представників сто­рін соціального діалогу з чин­ним законодавством про поря­док вирішення колективних трудових спорів та соціальний діалог, вживати упереджуваль­ні заходи для стабілізації соціально-трудових відносин у кон­кретних трудових колективах, ініціювати та сприяти вирішен­ню питань, від яких залежить нормалізація відносин між на­йманими працівниками та робо­тодавцями.

Так, за безпосередньої участі Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України здійснювалось вирішення колективних трудо­вих спорів між найманими пра­цівниками установ освіти м. Бо­рислава та відділом освіти Бо­риславської міської ради, на­йманими працівниками навчально-виховних закладів м. Нового Роздолу та відділом освіти Ново­роздільської міської ради; за участі Львів­ської облпрофорганізації працівників машинобудування та металообробки Украї­ни – колективного тру­дового спору між на­йманими працівника­ми ПАТ «Дрогобиць­кий завод автомобіль­них кранів» та адміні­страцією підприєм­ства; Львівської територіальної організації профспілки праців­ників вугільної промисловості України – колективного трудо­вого спору між найманими пра­цівниками ДП «Львіввугілля» та адміністрацією підприєм­ства; Львівської обласної орга­нізації профспілки працівників житлово-комунального госпо­дарства, місцевої промисловос­ті, побутового обслуговування населення України – двох колек­тивних трудових спорів у КП «Львівелектротранс».

У результаті вирішення ко­лективного трудового спору те­риторіального рівня у закладах освіти м. Борислава педагогіч­ним працівникам виплачено щорічну винагороду за сумлін­ну працю та зразкове виконання службових обов’язків на суму 278,6 тис. грн, погашено заборго­ваність із виплат на відряджен­ня на суму понад 67 тис. грн. Та­кож задоволено вимоги найма­них працівників у колективно­му трудовому спорі територі­ального рівня у закладах освіти м. Нового Роздолу щодо випла­ти щорічної винагороди за сум­лінну працю, зразкове виконан­ня службових обов’язків на суму 269,8 тис. грн, здійснення до­плат, погашення заборгованості з виплат на відрядження.

Щодо колективного трудово­го спору в ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» по­гашено заборгованість із заро­бітної плати на суму понад 3 млн грн, проведено перераху­нок зарплати відповідно до за­конодавчо встановленого міні­мального її розміру, а також за­безпечено працівників спецодя­гом і спецвзуттям. Даний колек­тивний трудовий спір знято з ре­єстрації в зв’язку з його вирі­шенням у лютому 2013 року.

Постійно акцентується увага лідерів профспілок на необхід­ності вирішення трудових спорів у правовому полі, ініціюванні та пропаганді офіційного вступу в колективний трудовий спір з ме­тою цивілізованого вирішення вимог найманих працівників.

У тісній співпраці з відділен­ням НСПП у Львівській області впродовж січня – серпня 2013 року було вирішено 15 колектив­них трудових спорів (12 спорів на виробничому та 3 – на територі­альному рівнях), безпосередніми учасниками яких були 10,4 тис. найманих працівників 52 підпри­ємств, установ, організацій об­ласті. У результаті спільних за­ходів щодо сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) та запобігання їх виникненню погашено заборго­ваність із зарплати на суму 11,3 млн грн, або 68,1% загальної суми боргу (16,6 млн грн), що було основною причиною виник­нення конфліктних ситуацій в області. Найскладнішими для вирішення були колективні тру­дові спори в галузях освіти, ву­гільної промисловості, житлово-комунального господарства.

Про ефективність практики застосування примирної проце­дури свідчать факти повторного звернення найманих працівни­ків до відділення НСПП у Львів­ській області з метою реєстрації колективного трудового спору та сприяння у його вирішенні. Успішно вирішивши спір одно­го разу, сторони у випадку ви­никнення нових суперечностей знову звертаються до такої про­цедури.

З метою підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин, пред­ставників органів виконавчої влади та місцевого самовряду­вання, профспілок, організацій роботодавців розроблено Мето­дичні рекомендації соціально-трудових відносин щодо вирі­шення колективних трудових спорів (конфліктів), суперечнос­тей у питаннях оплати праці, ви­мог чинного законодавства про порядок проведення страйку як крайнього засобу вирішення ко­лективного трудового спору (конфлікту), здійснення взаємодії НСПП та місцевої влади в питан­нях запобігання колективним трудовим спорам (конфліктам) та своєчасного їх вирішення.

Здійснюються заходи щодо забезпечення реалізації ЗУ «Про соціальний діалог в Україні», зо­крема проведення оцінки та під­твердження відповідності крите­ріям репрезентативності сторін соцдіалогу. Відповідно до рі­шень відділення НСПП в Львів­ській області визнано такими, що відповідають критеріям ре­презентативності, 13 суб’єктів сторін, в тому числі 9 суб’єктів профспілок та 4 суб’єкти органі­зацій роботодавців. Про важли­вість факту репрезентативності свідчить, зокрема, те, що від дати прийняття рішення про від­повідність її критеріям суб’єкт профспілок або роботодавців вважається репрезентативним і не потребує додаткового визна­ння з боку інших сторін соціаль­ного діалогу.

27.10.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання