« на головну 17.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Праця будівельників має бути безпечною

Праця будівельників має бути безпечною Публічне акціонерне товариство «Завод залізобетонних конструкцій ім. С. Ковальської», що вхо­дить до складу промислово-будівельної групи «Ко­вальська», – сучасне, високотехнологічне вироб­ництво європейського рів­ня, флагман будівельної індустрії України. Його ке­рівники дбають як про ви­соку якість продукції, так і про створення безпечних умов праці на виробничих об’єктах.

Суворе дотримання усіх вимог безпеки праці та культури виробництва стало стилем життя ПАТ «Завод залізобе­тонних конструкцій ім. С. Ковальської».

Усі масштабні по­чинання на підприємстві не були б такими успішними, якби не кон­структивна взаємодія між профспіл­ковою організацією, яку очолює Іри­на Гриб, і керівництвом заводу. Соці­альне партнерство на заводі – не за­гальні слова, а принцип дій. А в їх основі, як і вимагає трудове законо­давство, – виконання колективного договору.

Проте колдоговір тут не сприйма­ють як щось буденне. Щоразу до до­кумента вносяться зміни. Бо без цьо­го не можна. На підприємстві постій­но розробляють нові технології, вико­ристовують сучасну техніку, новітні матеріали. А отже, потрібне відповід­не оснащення, набуття працівниками нових ефективних і безпечних вироб­ничих навичок.

 «У колдоговорі виписані абсолют­но всі моменти з безпеки праці. Раз на два роки адміністрація заводу ра­зом із профспілковим комітетом під­приємства, робітниками проводить спільне засідання комісії, перегляда­ємо колдоговір, вносимо відповідні коригування», – розповідає началь­ник будівельного комплексу ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій ім. С. Ковальської» Ігор Наконечний. – Наразі у зв’язку з новоприйнятими положеннями реконструйовано побу­тові приміщення, приміщення для сушіння одягу, санітарні кабіни, уми­вальники. Переглядаються умови за­безпечення працівників новим спецодягом, взуттям відповідно до пори року, засобами індивідуального за­хисту».

Загалом для відпочинку працівни­ків створено комфортні умови. На те­риторії заводу діє їдальня, робітники мають значні знижки на обіди. На ви­робничих і будівельних дільницях передбачені приміщення, обладнані холодильниками та мікрохвильови­ми пічками, де робітники можуть збе­рігати або розігрівати їжу. Діє медич­ний пункт, де працівникам завжди нададуть невідкладну медичну допомогу.

Усього на заводі ім. С. Ковальської трудиться понад 1,5 тис. осіб, із них 657 – у складі будівельного комплек­су ПАТ. Кадровий склад підприєм­ства стабільний, робітників прива­блює соціальна захищеність і гаран­тії, які надаються згідно з чинним за­конодавством. Під час прийому на роботу перевагу надають тим, хто має профільну освіту, адже ті, хто претендують на вакантні робочі міс­ця, мають бути професіоналами. Ба­гатьох спеціалістів спрямовують на навчання до спеціалізованих на­вчальних закладів з охорони праці.

Сьогодні на підприємстві діє служ­ба охорони праці, яку очолює Олена Курупій. У ході перевірок виробни­чих і будівельних майданчиків пра­цівники служби у разі необхідності видають приписи керівникам підроз­ділів. Робота служби спрямована на розроблення та перегляд норматив­них актів, інструкцій з усіх видів будівельних робіт.

Щороку у товаристві розробляють­ся комплексні заходи для встанов­лення нормативів із охорони праці. На виконання цих заходів витрача­ють не менш як 0,5% фонду заробіт­ної плати. У 2013 році на охорону пра­ці заплановано виділити 1 млн 863 тис. гривень.

Один раз на п’ять років проводить­ся атестація робочих місць. «За під­сумками атестації, – пояснює Олена Курупій, – працівники виробничих і будівельних дільниць отримують до­даткові відпустки, робітники шкід­ливих спеціальностей отримують молоко».

Згідно із законодавством України працівники заводу проходять періо­дичні медичні огляди.

Для навчання та перевірки знань із питань охорони праці робітників і посадових осіб на підприємстві за­проваджено систему інструктажів. Навчання проводяться за участю пра­цівників служби охорони праці.

Для контролю за умовами та без­пекою праці на виробництві створені та діють дві комісії з охорони праці (на будівельних і виробничих ділян­ках), до складу яких входять громад­ські інспектори з охорони праці від профспілкового комітету. Члени ко­місії систематично проходять на­вчання та перевірку знань у Головно­му навчально-методичному центрі Держгірпромнагляду України.

Обов’язково один раз на рік робіт­ники проходять спеціальне навчання та перевірку знань із питань охорони праці безпосередньо на підприємстві. Для цього обладнано спеціальні на­вчальні класи. Фахівці служби охоро­ни праці та електромеханічних служб проводять тематичні заняття, нада­ють консультації щодо проблем ви­робничої безпеки. Крім того, навчан­ня проводиться безпосередньо на ро­бочих місцях, як-от на будівельних майданчиках, у виробничих цехах і дільницях.

Для поліпшення рівня безпеки праці та недопущення нещасних ви­падків на підприємстві діє система заохочення. За порушення вимог охо­рони праці працівників і посадових осіб позбавляють премій.

Нещодавно до Дня охорони праці на заводі проводилися заходи щодо поліпшення умов праці, а 25 кращих працівників, які впродовж року не по­рушували вимог охорони праці, діс­тали матеріальне заохочення.

З нагоди Дня охорони праці та вша­нування пам’яті працівників, які за­гинули на виробництві, сім’ї загиблих отримали матеріальну допомогу.

У розв’язанні проблем із охорони праці керівник відіграє надзвичайно велику роль. Тому під час проведен­ня щомісячних нарад голова правлін­ня ПАТ Валерій Головаш розгляд цих питань вважає пріоритетними.

Накопичений за десятиліття до­свід роботи, зокрема у сфері поліп­шення системи охорони праці, засвід­чив, що от уже протягом десяти років у ПАТ «Завод залізобетонних кон­струкцій ім. С. Ковальської» не фіксу­ються випадки професійного захво­рювання, а виробничий травматизм значно зменшився. Підприємство не­одноразово виявлялося переможцем оглядів-конкурсів з охорони праці се­ред підприємств будівельної галузі.

25.05.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання