« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Баланс інтересів Укрвуглепрофспілки

Баланс інтересів Укрвуглепрофспілки

Основною і найрезультативнішою фор­мою соціального діалогу, що впли­ває на рівень та якість життя громадян, є укладання колективних договорів і угод, за допомогою яких урегульову­ються трудові, виробничі та соціально-економічні відносини, досягається ба­ланс інтересів між працівниками й роботодавцями. На виконання поста­нови Президії ФПУвід 11 грудня 2012 року «Про стан колективно-договірного регулювання та основні завдання кол­договірної роботи на 2013 рік» ФПУуза­гальнено досвід колективно-договірної роботи на прикладі обласних і галузе­вих профспілкових організацій, зокрема Професійної спілки працівників вугіль­ної промисловості України.

СИСТЕМНИЙ ПІДХІД

У Профспілці працівників ву­гільної промисловості України під час організації колдоговір­ної роботи застосовують систем­ний підхід. На рівні ЦК проф­спілки розробляються відповід­ні методичні матеріали; на всіх рівнях проводиться навчання профактиву; організовано сис­тематичну перевірку виконання колективних договорів і галузе­вої угоди; створена й вдоскона­люється звітність про виконан­ня колективних договорів; на основі аналізу виконання колек­тивних договорів та галузевої угоди напрацьовуються пропо­зиції щодо внесення змін до га­лузевої та Генеральної угод, чин­ного законодавства. У разі неви­конання положень колективних договорів ініціюються колектив­ні трудові спори, до власників висуваються вимоги.

Відповідно до затверджених планів роботи ЦК профспілки, територіальних і первинних профорганізацій на засіданнях керівних органів усіх ланок ре­гулярно розглядаються питання колдоговірної роботи профспіл­ки, включаючи Президію ЦК профспілки.

Щороку на розширеному Пленумі ЦК профспілки за участю керівників більшості первинних профорга­нізацій підприємств вугільної промисло­вості, представників галузевого міністер­ства, включаючи мі­ністра, керівників державних і приват­них компаній, роз­глядаються підсум­ки виконання галузе­вої угоди і колектив­них договорів на під­приємствах галузі.

Пленуму передує проведення колдоговірних конференцій на більшості підприємств галузі, графіки проведення яких скла­даються у всіх територіальних і первинних організаціях проф­спілки і направляються в ЦК профспілки. Представники ЦК на основі цього графіка органі­зовують відвідування конферен­цій на шахтах і всіх державних підприємствах.

Перед проведенням колдого­вірних конференцій обов’язково аналізується виконання догово­рів, складаються відповідні дво­сторонні акти, де фіксуються ви­конані положення або виконані частково.

Працівники підприємств по­дають пропозиції щодо внесен­ня змін до колективного догово­ру. Комісії опрацьовують ці про­позиції, проводять переговори. Підготовлені пропозиції обгово­рюються на зборах дільничних груп і засіданнях профкому.

Напрацьовані під час перего­ворів пропозиції щодо внесення змін до колективних договорів надсилаються на експертизу до профорганізацій вищого рівня.

Після укладення колектив­них договорів та їх реєстрації електронна копія або підписа­ний примірник також надсила­ються до профорганізацій вищо­го рівня.

На високому організаційно­му рівні організована колдого­вірна кампанія в Луганському, Горлівському, Дзержинському, Добропільському, Єнакіївському, Сели­дівському, Торезько­му, Лисичанському, Ровеньківському, Львівському терито­ріальних комітетах, де вчасно складають і надсилають до ЦК графіки проведення колдоговірних конфе­ренцій. Тут визначе­ні й закріплені за пер­винними профоргані­заціями особи, відповідальні від територіальних комітетів за до­помогу в підготовці та прове­денні конференцій, проводиться навчання профактиву з цього питання; проаналізовано чинні на підприємствах колективні договори й запропоновані зміни до них, дані відповідні рекомен­дації. Забезпечується участь ке­рівників державних підпри­ємств у роботі конференцій на рівні структурних підрозділів.

ВІД СЛІВ ДО СПРАВИ

У 2003 році Президія ЦК Укрвуглепрофспілки висунула па­кет вимог до Мінпаливенерго як представника роботодавця. Ви­моги також були надіслані до НСПП, а 13 березня 2003 року прийнято рішення про вступ профспілки в колективний тру­довий спір із Мінпаливенерго. ЦК профспілки висунуло такі головні вимоги: першочергова виплата заробітної плати й по­гашення до кінця 2003 року за­боргованості; підвищення до встановлених Генеральною та галузевою угодами рівнів та­рифних ставок і окладів на всіх підприємствах галузі; 100% оплата за відвантажене вугілля і погашення до кінця 2003 року заборгованості з оплати за по­ставлене на енергетику вугілля; повне щомісячне виділення під­приємствам вугільної промис­ловості передбачених держбю­джетом коштів; забезпечення в повному обсязі працівників га­лузі пільговим побутовим пали­вом; заборона закриття шахт, що мають балансові запаси ву­гілля, і забезпечення соціаль­них гарантій та пільг працівни­кам ліквідованих підприємств тощо. У результаті вдалося до­могтися задоволення більшості висунутих вимог, тож вони були зняті з реєстрації.

Профспілка також захищає права членів профспілки шля­хом колективних трудових спо­рів на рівні підприємств (їх структурних підрозділів). На­приклад, з ініціативи Луган­ського територіального коміте­ту профспілки 22 березня 2011 року НСПП зареєструвала ко­лективний трудовий спір між найманими працівниками ДП «Луганськвугілля» і генераль­ним директором ДП «Лугансь­квугілля». При цьому було заре­єстровано п’ять вимог найманих працівників до генерального ди­ректора щодо перерахунку та виплати заробітної плати. Для вирішення цього колективного трудового спору в порядку, вста­новленому Законом України «Про порядок вирішення колек­тивних трудових спорів», було створено трудовий арбітраж. Розглянувши колективний тру­довий спір, трудовий арбітраж 26 квітня 2011 року ухвалив рі­шення, яким задовольнив усі ви­моги найманих працівників ДП «Луганськвугілля» та зобов’язав гендиректора цього підприєм­ства виконати всі законні вимо­ги трудового колективу.

Іще одним прикладом успіш­них дій профспілки щодо захисту прав своїх членів при виконанні положень колективного договору та галузевої угоди є трудовий конфлікт у ВП «Автомобіліст», ДП «Красноармійськвугілля», який спричинило порушення ад­міністрацією колективного дого­вору, насамперед у питаннях ви­плати заробітної плати. Від імені трудового колективу профком підприємства звернувся до НСПП, яка зареєструвала трудо­вий конфлікт і взяла на облік усі вимоги працівників.

Профспілка застосовує й інші методи захисту прав трудящих, у тому числі шляхом звернення до суду. Прикладом дій проф­спілки в цьому напрямі є оскар­ження в суді наказу галузевого міністерства від 17 червня 2009 року «Про створення шляхом ви­ділення Державного підприєм­ства «Східвугілля», виданого з порушенням положень галузе­вої угоди щодо прав профспілки в цьому питанні. В судовому по­рядку вдалося домогтися пози­тивного рішення. Колегія суддів Київського окружного адміні­стративного суду, розглянувши матеріали справи, дійшла ви­сновку, що суд першої інстанції неправомірно відніс спір між сторонами не до адміністратив­ної юрисдикції, порахувавши, що Профспілка працівників ву­гільної промисловості України не може бути позивачем у цій справі, і постановила апеляцій­ну скаргу Укрвуглепрофспілки задовольнити. Таким чином, Укрвуглепрофспілка довела у суді своє право на оскарження незаконно виданих нормативно-правових актів Мінвуглепрому в адміністративному порядку.

14.03.2013


Олена ОВЕРЧУК редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання