« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Участь профспілок у вдосконаленні виробничої політики

Участь профспілок у вдосконаленні виробничої політики

ФПУ вбачає підтрим­ку та розвиток вітчиз­няного виробничого комплексу як осно­ву для забезпечення продуктивної зайня­тості за рахунок збе­реження та збільшен­ня кількості сучасних робочих місць, наро­щування продуктив­ності праці та забезпе­чення гідної її оплати, створення належних і безпечних умов пра­ці, тобто досягнення у цій сфері міжнарод­них стандартів.

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

З цією метою продовжено со­ціальний діалог з Кабінетом Мі­ністрів України щодо розгляду та вирішення найактуальніших проблем як міжгалузевого, так і галузевого характеру членських організацій ФПУ за підсумками зустрічі з Прем’єр-міністром України 27 січня 2012 року.

На виконання Постанови Пре­зидії ФПУ на адресу Уряду наді­слано звернення з пропозиціями щодо виконання центральними органами виконавчої влади зобов’язань Уряду, передбачених розділом І «Розвиток вітчизняно­го виробництва для забезпечен­ня продуктивної зайнятості» Генугоди про регулювання осно­вних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики й трудових відносин в Україні на 2010–2012 роки.

Порушено питання про при­скорення наділення Мінеконом­розвитку і торгівлі, що є право­наступником Мінпромполітики, правом формування та реалізації промислової політики шляхом надання повноважень Департа­менту промислової політики щодо здійснення заходів із лікві­дації розпорошеності в управлін­ні галузями промисловості, зо­крема у машинобудуванні, оборонно-промисловому комп­лексі, хімічній, металургійній і гірничій промисловості та інших; ведення колективних перегово­рів з укладення галузевих угод і здійснення контролю за їх вико­нанням із всеукраїнськими проф­спілками виробничої сфери.

Проводилися регулярні зу­стрічі представників Уряду зі всеукраїнськими профспілками для вирішення актуальних пи­тань виробництва, створення сприятливих умов для його ведення. Їх підсумком стала 26 листопада 2012 року нарада пред­ставників всеукра­їнських профспілок виробничої сфери, представників ФПУ за участю Голови ФПУ Юрія Кулика з міністром економічного розвитку та торгівлі з питань модерні­зації та розвитку вітчизняного виробництва. За ініціативи проф­спілкової сторони розглядалися питання щодо проведення сис­темного діалогу між профспіл­ками та міністерством під час регулярних зустрічей міністра, його заступників, керівників профільних департаментів мі­ністерства з представниками всеукраїнських профспілок для вирішення актуальних соціально-економічних проблем у відповідних галузях і сферах ді­яльності. Профспілки запропо­нували розглянути можливість створення міжгалузевих, галузе­вих соціально-економічних рад у складі заступників міністра або директорів основних депар­таментів, а також представників всеукраїнських галузевих проф­спілок та організацій роботодав­ців. Також було запропоновано збільшити квоту профспілок у складі Колегії при Мінеконом­розвитку. Урядова сторона під­тримала цю пропозицію.

НОРМОТВОРЧА ДІЯЛЬНІСТЬ

Представники профспілок брали активну участь у розро­бленні «Митного тарифу України», внесення змін до Порядку викорис­тання коштів, пе­редбачених у дер­жавному бюджеті для здійснення за­ходів із виконання Національної про­грами сприяння розвитку малого підприємни­цтва в Україні.

Створено робочу групу з пи­тань розроблення Стратегії роз­витку аграрного сектору еконо­міки.

Схвалено Концепцію загаль­нодержавної програми розвитку конкуренції на 2013–2023 роки, яка має на меті розвиток конку­ренції на товарних ринках як за­собу забезпечення сталого еко­номічного зростання, поліпшен­ня умов для їх ефективного функціонування, удосконален­ня механізму державного регу­лювання таких ринків.

Направлено звернення до Державного концерну «Укробо­ронпром» про порушення керів­ництвом державних органів ви­мог законодавства про проф­спілки та соціальний діалог.

Профспілки підтримали вне­сення змін до законодавчих ак­тів України з питань створення фермерських господарств; до За­кону України «Про державне ре­гулювання виробництва і реалі­зації цукру»; до наказу МОЗ України «Про ліцензування пев­них видів господарської діяль­ності» тощо.

За активної участі та з ураху­ванням пропозицій ФПУ в 2012 році розроблено та прийнято за­кони України «Про професійний розвиток працівників», «Про за­йнятість населення», «Про сти­мулювання інвестиційної діяль­ності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць».

Сторони соціального діалогу 1 червня 2012 року підписали Тристоронню національну уго­ду про зайнятість і робочі місця. За п’ять років планується до 68,5% забезпечити зростання зайнятості серед осіб працездат­ного віку.

ФПУ підготувало зауваження та пропозиції до проекту Про­грами збереження і розвитку трудового потенціалу України на період до 2017 року.

Забезпечення виробництва кваліфікованим персоналом є головним засобом боротьби зі структурним безробіттям; розши­рення профілю діяльності, підви­щення рівня професійної май­стерності формують передумови для зростання мобільності ка­дрів, скорочення часу між втра­тою та отриманням роботи. Тому стимулювання державою робото­давців до здійснення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації праців­ників, створення передумов для їхнього навчання упродовж усьо­го трудового життя – пріоритетне завдання профспілок.

З МОП підписано меморан­дум про співпрацю за Програ­мою «Гідна праця: профіль Укра­їни», відбулася Національна тристороння конференція, під час якої презентовано проект.

ФПУ звернулася до Федерації роботодавців України з пропо­зиціями щодо сприяння поліп­шенню екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки шляхом упровадження принципів природоохоронної ді­яльності, стимулювання розви­тку екологічно безпечних ресур­со- та енергозберігаючих техно­логій і природоохоронного об­ладнання.

ОХОРОНА ПРАЦІ

Минулоріч на засіданнях Уряду підтримано низку пропо­зицій профспілок, серед яких, зокрема, щодо відновлення про­мислової медицини; збільшення законодавчо встановленого мі­німального розміру витрат на заходи з охорони праці; розро­блення нових вимог до системи навчання працівників із питань охорони праці; змін до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці; запро­вадження економічних стиму­лів для роботодавця до створен­ня безпечних умов праці; регла­ментування видів робіт і захо­дів, видатки на які включають­ся до валових витрат підпри­ємств; залучення представників профспілок до участі у роботі органів управління суб’єктів господарювання всіх форм влас­ності; впровадження на підпри­ємствах програм і стандартів со­ціальної відповідальності бізне­су; погашення заборгованості з виплати заробітної плати пра­цівникам підприємств усіх форм власності; визначення критеріїв масового вивільнення працівників та порядку його проведення, у разі його невідво­ротності – після реалізації упе­реджувальних заходів із запобі­гання таких вивільнень.

ФПУ проводитиме упереджу­вальну роботу стосовно збере­ження первинних організацій профспілок на підприємствах під час зміни їх підпорядкуван­ня у результаті здійснення адмі­ністративної реформи.

ФПУ та СПО об’єднань проф­спілок продовжують спільну ро­боту в робочих комісіях з укла­дення Генеральної угоди на но­вий термін.

24.01.2013


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання