« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Забезпечити пенсійні права громадян

Забезпечити пенсійні права громадян

 Постановою Президії ФПУ від 23 грудня 2011 року визначено завдання для керів­ництва, членських організацій та первинних профспілкових організацій щодо проведен­ня заходів, які сприятимуть забезпеченню пенсійних прав громадян. З одного боку, вони спрямовані на наповнення бюджету Пенсійного фонду України, з іншого – спра­ведливе пенсійне забезпечення та поступо­ве зростання пенсійних виплат. Відповідно до завдань постанови керівництво, струк­турні підрозділи та членські організації про­вели певну роботу.

СПІВПРАЦЮ «УЗАКОНИЛИ»

Так, задля забезпечення вза­ємної підтримки в досягненні спільних цілей щодо утворення ефективної системи пенсійного страхування та захисту інтере­сів найманих працівників, пов’язаних із реалізацією їхніх пенсійних прав, ФПУ та Пенсій­ний фонд України 10 квітня 2012 року уклали Угоду про співпра­цю. Відповідні угоди укладені й на регіональному рівні.

На виконання домовленостей про співпрацю 22 травня поточ­ного року проведено семінар за участю фахівців Пенсійного фон­ду України з питань нарахуван­ня та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також організації роботи з легалізації заробітної плати та зайнятості.

Незважаючи на складний фі­нансовий стан Пенсійного фон­ду, протягом року поступово підвищувалися розміри пенсій. З 1 березня 2012 року, в зв’язку із зростанням у 2011 році середньої зарплати в країні, розміри пен­сій підвищувалися з урахуван­ням коефіцієнта 1,0352. З 1 трав­ня 2012 року пенсії перераховані із застосуванням показника се­редньої зарплати в Україні за 2007 рік – 1197,91 грн. Протягом цього року також підвищували­ся пенсії ветеранам війни, дру­жинам померлих інвалідів ві­йни, особам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, військовослужбовцям та ін. Се­редній розмір пенсій у 2012 році збільшився з 1253,28 грн на 1 січ­ня до 1438,50 грн на 1 жовтня, або на 14,7%. З метою при­скорення зменшен­ня розриву в розмі­рах пенсій, призна­чених у різні роки, ФПУ запропонува­ла уряду передба­чити в Державно­му бюджеті на 2013 рік кошти для проведення перерахунків пенсій виходячи із середньої зарплати в Україні за 2008 рік.

ПЛІДНИЙ ТАНДЕМ

За результатами проведеного ФПУ круглого столу на тему «Ризики обов’язкової накопичу­вальної пенсійної системи та дії по їх упередженню» було підго­товлено і надіслано міністру со­ціальної політики України Ре­комендації щодо необхідності вжиття заходів із проведення відповідної підготовчої роботи із запровадження 2-го рівня, не­допущення знецінення та втра­ти пенсійних накопичень, ство­рення багаторівневої системи гарантування збереження пен­сійних накопичень.

У березні 2012 року в ФПУ від­булася фахова дискусія з питан­ня поліпшення пенсійного забез­печення працівників бюджетної сфери. За результатами обгово­рення підготовлено Рекоменда­ції щодо покращення рівня пен­сійного забезпечення педагогіч­них, медичних та інших праців­ників бюджетної сфери. Крім того, враховуючи наявність бага­тьох проблем у пенсійному забез­печенні, ФПУ підготувала інфор­мацію щодо них і разом з пропо­зиціями щодо їх вирішення на­правила міністру соціальної по­літики України з проханням роз­глянути та розробити відповідні законодавчі та інші пропозиції щодо їх врегулювання.

Крім того, Мінсоцполітики України утворило робочу групу для опрацювання пропозицій з від­шкодування під­приємствами ви­трат Пенсійного фонду на виплату і доставку пільго­вих пенсій.

Мінсоцполітики підготувало кілька законопроектів, які підтримані проф­спілковою стороною і нині доопрацьовуються відповідними міністерствами та відомствами. Зокрема, розроблено законопро­ект щодо вдосконалення поряд­ку покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених працівникам, зайнятим на робо­тах із шкідливими та важкими умовами праці. Замість існуючо­го порядку, коли Пенсійним фон­дом призначаються пенсії на пільгових умовах, а підприєм­ства відшкодовують зазначені витрати в повному обсязі, перед­бачається запровадити для них підвищені страхові внески за працівників, зайнятих на робо­тах із шкідливими та важкими умовами праці.

8 листопада 2012 року в ФПУ відбувся семінар «Про консолі­дацію дій, спрямованих на по­ліпшення пенсійного забезпе­чення», в роботі якого взяли участь представники територі­альних та галузевих профспі­лок, Мінсоцполітики України, Пенсійного фонду України, пра­цівники апарату ФПУ. Учасни­кам семінару було надано ін­формацію щодо призначення та перерахунку пенсій у 2012 році та планів на наступні роки, а та­кож щодо розроблених законо­проектів, які нині обговорюють­ся відповідними міністерства­ми та відомствами.

ПЕРСПЕКТИВА

Проектом Генугоди на новий термін передбачається реаліза­ція заходів з удосконалення по­рядку призначення та індекса­ції пенсій, ліквідації диспропор­цій у розмірах пенсій, призначе­них у різні роки, звільнення со­лідарної пенсійної системи від невластивих їй виплат, забезпе­чення інформаційної відкритос­ті Пенсійного фонду України, підготовки законодавчих пропо­зицій щодо забезпечення рівних умов призначення пенсій всім громадянам. Робочій комісії профспілок під час переговорів щодо проекту Генугоди на 2013–2015 роки вдалося включити до нього низку положень.

З метою поліпшення соціаль­ного захисту та працевлашту­вання осіб передпенсійного віку та молоді Законом України «Про зайнятість населення», що на­брав чинності 1 січня 2013 року, враховано такі пропозиції:

• надати роботодавцям ком­пенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за пра­цевлаштування на нове робоче місце таких громадян;

• особи віком старше 45 років можуть отримати ваучер для підтримання їх конкурентоспро­можності шляхом перепідготов­ки, спеціалізації, підвищення кваліфікації;

• студентам та учням профе­сійних навчальних закладів, що продовжують навчання, при проходженні стажування вноси­ти в трудову книжку відповід­ний запис;

• надати молодим працівни­кам, залученим до роботи в се­лах і селищах, державну під­тримку шляхом адресної грошо­вої допомоги (10 мінімальних зарплат) та забезпечення жит­лом, яке після 10 років роботи передається їм у власність.

Для забезпечення попиту та пропозиції на ринку праці, зба­лансованості робочих місць і трудових ресурсів прийнято За­кон України «Про стимулюван­ня інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економі­ки з метою створення нових ро­бочих місць». Кабінет Міністрів України розробив проект закону про державне замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих ка­дрів, підвищення їх кваліфіка­ції та перепідготовку.

 ФПУ ТА ПЕНСІЙНИЙ ФОНД: СПІЛЬНІ ДІЇ

 Відповідно до підписаної 10 квітня 2012 року Угоди між ФПУ та ПФ України, співпраця здій­снюється за наступними напрямами: обмін ін­формацією; методична допомога; інформуван­ня застрахованих осіб і страхувальників щодо питань загальнообов’язкового державного пен­сійного страхування; правова допомога застра­хованим особам і страхувальникам; узагальнен­ня практики застосування законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страху­вання», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне стра­хування»; спрямування зусиль на стабілізацію та розвиток солідарної пенсійної системи, по­ступове запровадження обов’язкової накопичу­вальної системи пенсійного страхування та обов’язкових професійних пенсійних програм для працівників, зайнятих на роботах зі шкідли­вими та важкими умовами праці, уніфікація правил призначення спеціальних пенсій, удо­сконалення системи адміністрування збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; проведення заходів із легалізації зарплати та за­йнятості населення задля поповнення бюджету Пенсійного фонду та захисту застрахованих осіб.

10.01.2013


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання