« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Максимально зберегти людський потенціал

Максимально зберегти людський потенціал

Валентин КОНОНЕНКО

голова Київської облпрофради, заслужений працівник соцсфери України,

член Правління ФССПВВПЗ, академік Української технологічної академії

Київська обласна рада профе­сійних спілок є найбільшою масовою громадською орга­нізацією регіону, яка захищає трудові, соціально-економічні права та інтереси працівни­ків. Одним з основних на­прямів її роботи є здійснення громадського контролю за до­держанням роботодавцями законодавства про працю та охорону праці, створенням на підприємствах безпечних та нешкідливих умов праці.

 Питання щодо безпечних умов праці, соціальних гарантій з охорони праці систематич­но розглядаються на засі­даннях президії Київської облпрофради й обласних галузевих профспілкових організацій. 20 проф­спілкових представників від області беруть участь у діяльності комісій із розслідування нещасних випадків на виробництві і разом з громад­ськими інспекторами з питань охо­рони праці підприємств надають консультативну допомогу спілча­нам.

Київська облпрофрада ефективно співпрацює з органами місцевої вла­ди та самоврядування, здійснюючи дієвий контроль за створенням робо­тодавцями належних умов праці на підприємствах. За дорученням голо­ви Київської облдержадмінстрації пе­редбачено створення служби охорони праці в органах виконачої влади та місцевого самоврядування області.

Останніми роками практично в усіх галузях регіону було розглянуто питання охорони праці. Постійна увага приділяється навчанню профактиву. Щомісяця в районах і містах облпрофрада проводить виїзні семі­нари для профактиву із залученням провідних спеціалістів у галузі профспілкової роботи.

Тісно співпрацює облпрофрада з територіальним управлінням Держ­гірпромнагляду в Київській області та м. Києві. Проводяться спільні комплексні перевірки підприємств, підсумки яких розглядаються на роз­ширених районних нарадах за учас­тю всіх зацікавлених осіб, відпові­дальних за охорону праці.

Одним із критеріїв оцінювання є реалізація на підприємстві заходів з охорони праці з підбиттям підсумків напередодні Дня охорони праці. Ни­нішнього року відзначення цього Дня на підприємствах і в профспіл­кових організаціях усіх рівнів було спрямоване на привернення уваги громадськості до масштабів про­блем на виробництві, необхідності дотримання законодавчих норм з ме­тою зниження рівня щорічної смерт­ності та травматизму.

Для учнів загальноосвітніх шкіл було проведено конкурс дитячого ма­люнка «Охорона праці очима дітей». Щоб підтримати імідж первинних профспілкових організацій облпроф­рада щорічно проводить конкурс на кращу первинку. На профспілковій Дошці пошани представлені портре­ти кращих голів профкомів.

Київська облпрофрада, її членські організації постійно приділяють увагу дотриманню прав трудящих на охорону здоров’я та безпечні умо­ви праці. Відповідно до наказу Мі­ністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 296 проводяться пері­одичні медичні огляди. За результа­тами проведеного медогляду вста­новлюється необхідність амбулатор­ного, стаціонарного, санаторно-курортного лікування, дієтичного чи лікувально-профілактичного хар­чування.

У планах на майбутнє – від-новлення на підприємствах спільно з профкомами, лікарнями профілак­тичних закладів, санітарно-епідемічними станціями щорічної диспансеризації працівників, які трудяться у важких і шкідливих умовах.

Залишається незадовільним фі­нансування профілактичних заходів з охорони праці. На 5580 підприєм­ствах регіону працюють 284016 осіб, в т. ч. 8713 жінок, із них у шкідливих умовах – 50796 (17,8%). Біля 50% осно­вних виробничих фондів підпри­ємств відпрацювали встановлені для них нормативи й експлуатуються з істотними відхиленнями від вимог безпеки.

Більшість роботодавців не вико­нують вимоги ст. 19 Закону України «Про охорону праці», особливо після внесення ініційованих бізнесом у 2011 році змін щодо встановлення мі­німально необхідних витрат на охо­рону праці не від суми реалізованої продукції, а від фонду оплати праці. Набуло масового характеру прихову­вання нещасних випадків на вироб­ництві від розслідування й обліку, що позбавляє соціального захисту потерпілих та членів сімей заги­блих.

Роботодавцям, органам управлін­ня та нагляду за охороною праці було надіслано 44 висновки (31 вирішено позитивно), 6 подань (3 вирішено по­зитивно), спільно з органами держав­ного нагляду проведено перевірку 319 підприємств. Підготовлено і вне­сено на розгляд профспілковим орга­нам понад 100 питань охорони праці. Переглянуто 47 актів Н-1 (Н-5) із роз­слідування нещасних випадків, зня­то одне звинувачення з потерпілого. Уповноважені представники проф­спілок на 556 підприємствах допомо­гли сформувати й укласти колдого­вірні зобов’язання з охорони праці, взяли участь у введенні в експлуата­цію 22 нових і реконструйованих об’єктів виробничого та соціально-культурного призначення, з яких один об’єкт не прийнятий. Техінспек­тори взяли участь у перевірці знань посадових осіб (578) та навчанні про­фактиву (377 осіб) з питань охорони праці. Профспілковими органами підготовлено і розглянуто 461 питан­ня щодо охорони праці.

З огляду на кризові явища в еко­номіці дуже важливо мати профспіл­кових представників у всіх органах місцевої влади, аби спільними зу­силлями максимально зберегти люд­ський потенціал, рівень зарплати, сприяти створенню нових робочих місць і безпечних умов праці.

Профспілкам необхідно з особли­вою принциповістю обстоювати ін­тереси трудівників в умовах, коли інвестор дбає насамперед про осо­бисте збагачення, забуваючи про лю­дей. Завдання облпрофради ми вба­чаємо в тісній співпраці з керівника­ми міст і районів Київщини, коорди­нації з ними своєї діяльності, актив­ному залученні представників проф­спілок до управління виробни­цтвом.

 СОЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ

 Профспілкам необхідно з особливою принциповістю обстоювати ін­тереси трудівників в умовах, коли інвестор дбає насамперед про осо­бисте збагачення, забуваючи про людей.

 

 Валентин КОНОНЕНКО, голова Київської облпрофради:

«Увесь комплекс проблем охоро­ни праці можна вирішити тіль­ки за умови чіт­кої взаємодії всіх гілок соціально­го партнер­ства, наявності повноцінної служби охорони праці на підпри­ємствах. При цьому чітко до­тримуватися чинного законо­давства, щоб кожен з партне­рів у повному об­сязі виконував покладені на нього функції».

29.11.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання