« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Робітників навчатимуть рятувати життя

Робітників навчатимуть рятувати життя

 У рамках заходів до Всесвітнього дня за гідну працю 3 жовтня сторо­ни соціального діалогу організували для представників засобів масової інформації прес-тур на підприємс­тво АТ «Ветропак Гостомельсь­кий склозавод» на тему «Безпечні умови праці – життя і здоров’я працівників».

 У заході взяли участь заступник голови Федерації робото­давців України Дмитро Олійник, заступник Голови Федера­ції профспілок України Сер­гій Українець, директор Ви­конавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професій­них захворювань України Валерій Акопян.

Учасники прес-туру озна­йомилися з виробничою ді­яльністю підприємства та організацією управління охороною праці, що має ви­сокі показники, попри те, що на підприємстві чимало ділянок і процесів зі шкід­ливими та небезпечними умовами праці. Позитивні результати у цій справі свідчать про те, що власни­ки й профспілковий комітет заводу значну увагу приді­ляють питанням охорони праці, насамперед запобі­ганню травматизму. За сло­вами голови профкому за­воду Павла Лемешка, в се­редньому щороку на заходи профілактики й охорони праці на одного працівника витрачається понад п’ять тисяч гривень.

Для наочної демонстра­ції злагоджених дій робіт­ників і медичного персона­лу заводу в разі виникнення нещасного випадку учасни­кам прес-туру було змоде­льовано можливий випадок травмування працівника.

Підсумком заходу вияви­лася прес-конференція, яку було присвячено реалізації в Україні проекту Фонду со­ціального страхування від нещасних випадків на ви­робництві та професійних захворювань системної про­грами навчання працівни­ків підприємств України з питань охорони праці та на­дання першої медичної до­помоги потерпілим від не­щасних випадків, а також об’єднання зусиль держави, роботодавців і профспілок заради збереження життя та професійної працездат­ності громадян України.

З доповіддю про органі­зацію системи управління охороною праці на АТ «Ве­тропак Гостомельський склозавод» виступив голо-ва правління АТ Андрій Гірник. Про заходи Федера­ції роботодавців щодо рівня безпеки праці на підприєм­ствах України розповів заступник голови ФРУ Дмитро Олійник.

Питання безпеки на ви­робництві та охорони праці постійно перебувають у центрі уваги Федерації профспілок України. За­ступник Голови ФПУ Сергій Українець поінформував про позицію ФПУ з питань охорони праці, акцентуючи увагу соціальних партнерів на законодавчих гарантіях щодо створення безпечних умов праці, відновлення промислової медицини, ре­гулярної атестації робочих місць, необхідності впрова­дження сучасних, більш безпечних технологій ви­робництва.

Про діяльність та ініціа­тиви Національного науково-дослідного інсти­туту промислової безпеки та охорони праці доповів перший заступник директо­ра інститут Юрій Шульга. З тематичними доповідями також виступили голова Київського обласного об’єднання організацій ро­ботодавців Василь Піддуб­ний і голова правління Ки­ївської обласної організації роботодавців, промислов­ців і підприємців, виконав­чий директор Федерації ро­ботодавців Київського регі­ону «Київщина» Віктор Воронін.

Директор виконавчої ди­рекції Фонду соцстрахуван­ня від нещасних випадків на виробництві та професій­них захворювань Валерій Акопян у своєму виступі спинився на основних ас­пектах діяльності фонду у сфері профілактики вироб­ничого травматизму.

Зокрема, він повідомив, що в першому півріччі 2012 року кількість страхових випадків, порівняно з ана­логічним періодом 2011 року, зменшилася на 3,3%, водночас кількість смер­тельнотравмованих осіб збільшилася на 10%. Упро­довж січня-червня 2012 року спостерігалося незначне зростання професійних за­хворювань.

Найбільшу кількість не­щасних випадків зареєстро­вано у Донецькій, Луган­ській і Дніпропетровській областях. Кількість травмо­ваних осіб у цих регіонах становить 55,7% загальної кількості травмованих по Україні.

Серед основних причин нещасних випадків перева­жають організаційні – 68,3%, технічні – 12,5% і пси­хофізіологічні – 19,2%.

Якщо впродовж останніх п’яти років в Україні намі­тилася тенденція до зни­ження виробничого травма­тизму, то ситуація із профе­сійними захворюваннями залишається нестабільною, а рівень їх – високий.

У першому півріччі 2012 року, порівняно з аналогіч­ним періодом 2011 року, кількість профзахворювань збільшилася на 0,6%, або на 15 випадків.

Найбільша кількість профзахворювань зареє­стрована у Донецькій (30,6%), Луганській (25,6%), Дніпропетровській (19,0%) і Львівській (10,2%) облас­тях.

Аналіз професійної за­хворюваності по галузях промисловості свідчить, що найвищий її рівень спосте­рігається у вугільній, мета­лургійній і машинобудівній галузях. Це пояснюється тим, що у цих галузях еко­номіки все ще використову­ються недосконалі техноло­гії, застаріле обладнання, машини й механізми, нерід­ко несправні, фіксується зростання кількості випад­ків нехтування засобами захисту працюючих, пору­шення правил охорони пра­ці, режиму роботи та відпо­чинку.

У структурі профзахво­рювань перше місце нале­жить хворобам органів ди­хання (68% загальної кіль­кості по Україні); на друго­му місці – захворювання опорно-рухового апарату (20%), на третьому – вібра­ційна хвороба (4%), на чет­вертому місці – хвороби слуху (4%).

Загалом негативні на­слідки впливу факторів ви­робничого середовища на організм працівників в Україні за своїм рівнем за­лишаються набагато вищи­ми, ніж у промислово розви­нутих країнах світу.

У ході дискусії учасники прес-конференції наголо­шували на тому, що згідно із вимогами Закону України «Про охорону праці» саме роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити дотри­мання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Зако­нодавство Євросоюзу перед­бачає, що роботодавці регу­люють питання охорони праці на своїх підприєм­ствах шляхом оцінки ризи­ків та забезпечення на її основі ефективного управ­ління.

Таким самим шляхом має іти й Україна. Проте сьогодні в державі лише окремі підприємства реаль­но запроваджують єврос­тандарти ефективності управління та оцінки ризи­ків, як-от Гостомельський склозавод. Тому промовці наголосили, що назріло пи­тання розроблення та запо­чаткування навчання щодо надання практичної долі­карської допомоги потерпі­лим у разі нещасного ви­падку на виробництві.

Тетяна РУБАН, «ПВ»

 До речі

 В Європі у разі настання нещасного випадку особ­ливу увагу приділяють на­данню першої домедичної допомоги потерпілим. Адже саме якість та своє­часність такої допомоги відіграє важливу роль у процесі подальшого ліку­вання потерпілого й нерід­ко від неї залежить стан його здоров’я та праце-здатність у майбутньому.

10.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання