« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

Оркестр народних інструментів на «Золотій cтруні»

Оркестр народних інструментів на «Золотій cтруні»

 Ось уже декілька років у Миколаєві проводиться регіональний відкритий фестиваль «Золота струна». Міський голова Володимир Чайка, за під­тримки якого відбувся нинішній фестиваль, запросив узяти у ньому участь лауреата міжнародних і всеукраїнських конкурсів та фестивалів оркестр народних інструментів Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України. Концерт цього знаменитого колективу відбувся 7 квітня у приміщенні Миколаївського академічного художнього російсько­го драматичного театру.

 Небагато ко­лективів в Україні мо­жуть похва­литися таким творчим довголіттям – понад 50 років на сцені! За ці роки музиканти об’їздили Україну де­сятки разів уздовж і по­перек. Колектив побував із гастролями та брав участь у фестивалях і конкурсах у Росії, Грузії, Литві, Білорусі, Болга­рії, Чорногорії, Туреччи­ні. Цього року оркестр здобув головний приз Київського міського кон­курсу. На Міжнародному фестивалі в Італії «Музи­ка світу» оркестр не тіль­ки отримав «Гран-прі», а й здивував членів журі своїм подвижництвом. Дізнавшись, що музи­канти грають не так за­ради заробітку, як зара­ди любові до мистецтва і дають лише благодійні концерти, голова журі проводжав їх зі словами: «Такого я не зустрічав ніде, ви – майбутнє Єв­ропи!»

У складі оркестру не тільки професійні музи­канти – вчителі музики, студенти музучилищ і консерваторії, а й пред­ставники найрізноманіт­ніших професій – викла­дачі, інженери, студенти і навіть школярі. В орке­стрі грають і діти, і ді­дусі, і навіть прадідусі. Один зі старожилів ор­кестру Анатолій Євдок­сін до пенсії працював у НДІ, а прийшов у колек­тив іще п’ятикласником. Викладач університету «Київський політехніч­ний інститут» Ігор Кова­ленко привів у оркестр сина – такого ж «техна­ря».

Ситуація в музично­му світі нині складна – музика не годує. Тож в оркестрі нині ті, хто дійсно не може жити без музики, без творчості. Як-то кажуть, за покли­ком душі. А тому один із секретів успіху: колек­тив багатий хорошими кадрами. Тут склалися свої традиції, власна не­повторна атмосфера. Це не просто оркестр – музи­канти творці-однодумці, одна велика сім’я.

«У нас кожен музи­кант – на вагу золота. Ми можемо дозволити собі високо тримати профе­сійну планку, – розпові­дає художній керівник і головний диригент орке­стру, заслужений праців­ник культури України В. Васильєва. – Усе, за що беруться наші музикан­ти, має бути виконано на найвищому рівні. До нас охоче приходить молодь, вона хоче грати й робить це залюбки. Наванта­ження та робота поруч із маститими музиканта­ми – чудовий стимул для них. А ще з оркестром охоче виступають зірки вокального мистецтва: народні артисти України Лариса Остапенко, Лео­нід Сандуленко та Олек­сандр Василенко, якось із ними виступав навіть народний артист СРСР Анатолій Кочерга. Все це – чудова школа та висока творчість, якими живе і на яких тримається наш колектив».

Вікторія Пилипівна Васильєва сорок років свого життя присвяти­ла оркестрові народних інструментів і очолює його з 1993 року. А почи­нався її творчий шлях у рідному місті – Микола­єві. Відразу після війни після оголошення набо­ру в оркестр народних інструментів при Палаці піонерів, куди привела її мама, вона дістала можливість долучитися до справжньої музики. Перший її викладач – Надія Ісаївна Тищенко – змогла зібрати, навчи­ти дітей, закласти в їхні душі любов до справж­ньої творчості. Потім було навчання у музич­ному училищі, училищі ім. Глієра, Київській кон­серваторії... Але високі професійні традиції, дух безперервної творчості та повної віддачі, що ста­новлять нині основу її ді­яльності, беруть початок із повоєнного миколаїв­ського дитинства.

Тепер столичні музи­канти підкорили й мико­лаївську сцену!

Медіа-центр ФПУ

РЕПЕРТУАР «НАРОДНИКІВ»

У репертуарі оркестру – музика народна та естрадна, класична й сучасна. Музиканти нама­гаються поповнювати репертуар творами, які добре «лягають» на їхні інструменти. При­міром, у виконанні «народників» чудово звучить грецька увертюра Теодоракіса, а коли акомпанували народному артисту України Фемію Мустафаєву, то здавалося, що кримсько-татарські мелодії – рідні для наших бандур, балалайок і домбри. Інструментальна група ор­кестру – багата й різноманітна. Нещодавно з’явилися скрипки – і для них знайшлися такі партитури, які прижилися.

 

 СВЯТО СВЯТ ВЕЛИКДЕНЬ

 Цього року святкова літургія в храмі на честь Різ­два Пресвятої Богородиці, що у Києві на Пе­черську, була особливою. Минуло рівно три роки, коли саме у Великдень, у храмі вперше запалилася лампада спільної молитви.

За цей час настоятелю храму протоієрею Олегу Мельничуку разом із громадою – він нази­ває її своєю церковною сім’єю, вдалося багато зробити. Сьо­годні при храмі ведеться ак­тивна соціальна робота. Пос­тійно діють кілька соціальних проектів, видається власний журнал «Купол». Серед со­ціальних проектів, зокрема, діє «Дитячий клуб», у якому проводяться заняття недільної школи та театрально-образот­ворчого мистецтва. Відбува­ються регулярні зустрічі, ду­ховні бесіди, літературні вечо­ри, паломницькі поїздки з ве­теранами в клубі «Зв’язок по­колінь». Також при храмі діють дитячі спортивні секції з фут­болу та боротьби. Ще один ці­кавий проект – благодійне ек­скурсійне бюро, яке організо­вує екскурсії визначними міс­цями та святинями Києва.

А розпочав своє служіння про­тоієрей Олег Мельничук у хра­мі на честь ікони Богородиці «Помічниця в пологах» при першому пологовому будинку м. Києва іще 10 років тому.

Згодом відбулася неординар­на й визначна для храму подія: здійснилося пророцтво Про­тоієрея Георгія Єдлінського, яке він висловив іще у 1988 році. «Стоятиме храм серед бу­динків, невеличкий... Буде там горіти лампада. І фіміам до неба підніматиметься. І в бага­тьох місцях запаляться лампа­ди – й будуть з’являтися ма­ленькі храми…» На підтверд­ження цих слів Протоієрей Георгій Єдлінський благосло­вив передати в майбутній храм ікону Богородиці Смо­ленської. Минув 21 рік і саме у день Світлого Христового Вос­кресіння в храмі на Старона­водницькій 8/6 була відслуже­на перша літургія. Заповіт Про­тоієрея Георгія Єдлінського було виконано: в храм переда­ли ікону. Нині святиня розта­шована у вівтарі храму на честь Різдва Пресвятої Богоро­диці.

За матеріалами прес-служби храму на честь Різдва Святої Богородиці

 

 ТВОРЧІСТЮ ЄДНАЄМО СЕРЦЯ

В освітян Пологівського району Запорізької облас­ті вже стало традицією проводити фестиваль «Учительська весна», який ось уже протягом семи років відкриває талановитих, молодих учителів.

Цього року у ході свята цікаво презентували роботу молодо­го викладача Пологівського колегіуму № 1 Наталії Корнєй­ко, яка посіла друге місце в об­ласному конкурсі «Учитель року».

Викладачі гімназії «Основа» розповіли про свого колегу Сергія Горулька, який захопив туризмом не тільки своїх вихо­ванців, а й колег. Минулого року вони здійснили 25-денний похід четвертої кате­горії складності на Урал.

Цікаво представили вчителя фізики Ірину Дадіані освітяни Пологівського НВК, яка кілька років тому посіла перша місце в районному конкурсі «Учи­тель року».

Зачарували своїм співом учи­тель музики гімназії «Основа» Ася Ярова та вихователь дитя­чого закладу Хортицького району Вікторія Шпигун.

Освітян вітали почесні гості, серед яких були депутат обл­ради Віктор Межейко, заступ­ник голови райдержадмініст­рації Ірина Півень, Пологівсь­кий міський голова Віктор Ко­рольов, начальник райвідділу освіти Олександра Гугля та ор­ганізатор і натхненниця фести­валю голова районної профспілки працівників освіти та голова координаційної ради профспілок Пологівського району Зоя Мовчан.

Людмил а Лисенко, голова профкому Пологівського навчально-виховного комплексу

 

24.04.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання