« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

«ПОЕТИЧНА ОСІНЬ» ВЕТЕРАНІВ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАЦІ

«ПОЕТИЧНА ОСІНЬ» ВЕТЕРАНІВ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАЦІ

Щорічно восени ветерани педагогічної праці збираються на засідання клубу «Ветеран», на якому спілкуються один з одним, згадують своє минуле, діляться враженнями, співають піс­ні, читають вірші. Чергове засідання було присвячене двом подіям, що відбулися на Кам’янщині 18 листопада: святкування 85-річчя з дня народження голови ради ветеранів пе­дагогічної праці Валентини Македонської та відкриття Музею освіти Кам’янщини.

П онад 12 років у Кам’янському районі раду ветеранів педагогічних пра­цівників, що об’єднує 382 працівни­ків освіти, які пішли на заслужений відпочинок, очолює енергійна і невтомна Валентина Македонська. Рада ветеранів за підтримки ради профспілки, відділу освіти організовує та проводить для ветеранів різ­номанітні культурно-масові заходи. За іні­ціативи голови ради Валентини Македон­ської було створено клуб «Ветеран», який проводить вогники і вечори відпочинку.

Голова Кам’янської районної ради ве­теранів педагогічної праці, вчитель хі­мії Кам’янської загальноосвітньої шко­ли І–ІІІ ст. № 1 відсвяткувала свій 85-річ­ний ювілей, куди було запрошено керів­ників району, колег та гостей. Вручення квітів та щирі слова побажань пере­йшли у спільні спогадами про роботу вчителя, дитячі роки, сімейне життя.

Ювілярку привітали ті найдорожчі, кому вона віддає все своє життя і знання, – діти, тож приймала вітання від вихованців Будинку творчості дітей та юнацтва, роди­ни, ради ветеранів, друзів, колег та учнів.

Валентину Македонську привітала також голова Черкаського обкому Профспілки пра­цівників освіти і науки України Ольга Жал­дак, яка від ЦК профспілки вручила ювілярці відзнаку «За соціальне партнерство».

Протягом останніх 2 років у районі прово­дилась робота із збору матеріалів для ство­рення та відкриття Музею освіти Кам’янщини. Того ж дня усі присутні мали змогу побувати на відкритті музею.

Матеріали та експонати для музею збира­лися протягом тривалого часу. До цiєї роботи залучалися учнi та їхнi батьки, учителi та ви­пускники шкіл району, педагоги, якi працю­вали в школах, а нині перебувають на пенсiї.

Музей Освіти Кам’янщини містить 11 експозицiй:

– Історія освіти району.

– Їх імена – наша гордість. Видатні випус­кники шкіл району. З історії становлення МАН у Кам’янськму районі та участь учнів у предметних олімпіадах.

– Педагогічні працівники Кам’янського ра­йону, яким присвоєно почесне звання «Заслужений вчитель України» і нагороджено державними нагородами та відомчими наго­родами Міністерства освіти і науки України.

– Лауреати премії ім. О.А. Захаренка ра­йонного та обласного рівнів у 2005–2017 роках.

– Висловлювання видатних людей.

– Керівники освітянської галузі.

– Подвиг, що залишиться у віках… Не по­гасити пам’яті вогонь… Подвиг сьогодення.

– Історія розвитку профспілкового руху освітян.

– Районна рада ветеранів педагогічної праці.

– Позашкільні заклади Кам’янського району.

– Книга відгуків.

Голова обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України Ольга Жалдак подякувала всім присутнім, відзна­чивши також копітку роботу з проведення заходу та створення музею.

Олександр ШАМРАЙ,

голова Кам’янської районної організації профспілки працівників освіти і науки

 


СВЯТО ІНТЕЛЕКТУ: «ЩО? ДЕ? КОЛИ?»

19 листопада сталася знакова подія – 30-річ­чя гри «Що? Де? Коли?» в м. Хуст. У далекому 1987 році в місті над Тисою відбулася перша гра «Що? Де? Коли?» серед команд міських освітніх закладів.

П ідхопили і гідно продовжили цю захоплюючу справу ведучий Міського клубу знавців та Від­критої вчительської ліги Володимир Квик, а також ведучий учнівських ліг та Студентської ліги Валерій Ігнатко.

Цікаві турніри захопили не тільки освітян, а й ліка­рів, підприємців, держслужбовців. Клуб ерудитів стрімко поповнювався новими й новими гравцями, зростали вимоги до складності та змісту запитань, удосконалювалися форми проведення інтелектуаль­них змагань.

За ці роки було все: і розпачі, і піднесення, і злети, і па­діння. Та гра не припинялася: і тоді, коли у 90-х роках у них відібрали приміщення Будинку вчителя, і коли не виплачувалася заробітна плата вчителям, і навіть тоді, коли здавалося, що не до цього сьогодні. Завжди знаходилися підтримка, надійне плече і притулок для проведення ігор. Інтелектуальний клуб продовжував працювати, розширюючи коло учасників.

Поступово налагодилася співпраця з місцевим телеба­ченням, і час від часу телеглядачі мали змогу спостері­гати за захопливими змаганнями «Що? Де? Коли?» з екранів своїх телевізорів. За останні 7 років трансляція вчительських, учнівських та студентських ігор, а також ретро-, набула систематичного характеру на РТК «Хуст». Ігри також можна переглянути на сайті Хустської місь­кої організації профспілки працівників освіти.

У 2012 році Хустському міському комітету профспіл­ки працівників освіти вдалося відродити Будинок вчителя. І ось свято інтелекту в м. Хусті проходить у власному приміщенні.

З нагоди 30-річчя першої гри «Що? Де? Коли?» у просто­рому залі велелюдно: це і ветерани клубу, і 12 команд- учасниць, і запрошені гості, а також усі, хто так чи інак­ше причетний до становлення, розвитку і діяльності клубу знавців. На великому екрані спливали кадри ре­тро-ігор, а разом з ними – теплі спогади про молодість, запал та енергію, нестримну жагу перемоги. І на юві­лейній грі все відбувалося майже так само, як і 30 років тому, з тим же молодечим запалом, тими ж емоціями і демонстрацією високої ерудиції. А про вік лише нага­дують хіба що дорослі діти, які сьогодні за одним ігро­вим столом з батьками вже є не спостерігачами чи вбо­лівальниками, а повноправними гравцями.

Після завершення свята відбулася прем’єра гімну гри «Що? Де? Коли?» в м. Хуст (автор Богдан Данильченко). Не обійшлося на святі й без нагород та святкового торта.

Володимир КВИК,

голова Хустської міської організації

профспілки працівників освіти і науки,

Закарпатська обл.

10.12.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання