« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

«ПОЕТИЧНА ОСІНЬ» ВЕТЕРАНІВ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАЦІ

«ПОЕТИЧНА ОСІНЬ» ВЕТЕРАНІВ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАЦІ

Щорічно восени ветерани педагогічної праці збираються на засідання клубу «Ветеран», на якому спілкуються один з одним, згадують своє минуле, діляться враженнями, співають піс­ні, читають вірші. Чергове засідання було присвячене двом подіям, що відбулися на Кам’янщині 18 листопада: святкування 85-річчя з дня народження голови ради ветеранів пе­дагогічної праці Валентини Македонської та відкриття Музею освіти Кам’янщини.

П онад 12 років у Кам’янському районі раду ветеранів педагогічних пра­цівників, що об’єднує 382 працівни­ків освіти, які пішли на заслужений відпочинок, очолює енергійна і невтомна Валентина Македонська. Рада ветеранів за підтримки ради профспілки, відділу освіти організовує та проводить для ветеранів різ­номанітні культурно-масові заходи. За іні­ціативи голови ради Валентини Македон­ської було створено клуб «Ветеран», який проводить вогники і вечори відпочинку.

Голова Кам’янської районної ради ве­теранів педагогічної праці, вчитель хі­мії Кам’янської загальноосвітньої шко­ли І–ІІІ ст. № 1 відсвяткувала свій 85-річ­ний ювілей, куди було запрошено керів­ників району, колег та гостей. Вручення квітів та щирі слова побажань пере­йшли у спільні спогадами про роботу вчителя, дитячі роки, сімейне життя.

Ювілярку привітали ті найдорожчі, кому вона віддає все своє життя і знання, – діти, тож приймала вітання від вихованців Будинку творчості дітей та юнацтва, роди­ни, ради ветеранів, друзів, колег та учнів.

Валентину Македонську привітала також голова Черкаського обкому Профспілки пра­цівників освіти і науки України Ольга Жал­дак, яка від ЦК профспілки вручила ювілярці відзнаку «За соціальне партнерство».

Протягом останніх 2 років у районі прово­дилась робота із збору матеріалів для ство­рення та відкриття Музею освіти Кам’янщини. Того ж дня усі присутні мали змогу побувати на відкритті музею.

Матеріали та експонати для музею збира­лися протягом тривалого часу. До цiєї роботи залучалися учнi та їхнi батьки, учителi та ви­пускники шкіл району, педагоги, якi працю­вали в школах, а нині перебувають на пенсiї.

Музей Освіти Кам’янщини містить 11 експозицiй:

– Історія освіти району.

– Їх імена – наша гордість. Видатні випус­кники шкіл району. З історії становлення МАН у Кам’янськму районі та участь учнів у предметних олімпіадах.

– Педагогічні працівники Кам’янського ра­йону, яким присвоєно почесне звання «Заслужений вчитель України» і нагороджено державними нагородами та відомчими наго­родами Міністерства освіти і науки України.

– Лауреати премії ім. О.А. Захаренка ра­йонного та обласного рівнів у 2005–2017 роках.

– Висловлювання видатних людей.

– Керівники освітянської галузі.

– Подвиг, що залишиться у віках… Не по­гасити пам’яті вогонь… Подвиг сьогодення.

– Історія розвитку профспілкового руху освітян.

– Районна рада ветеранів педагогічної праці.

– Позашкільні заклади Кам’янського району.

– Книга відгуків.

Голова обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України Ольга Жалдак подякувала всім присутнім, відзна­чивши також копітку роботу з проведення заходу та створення музею.

Олександр ШАМРАЙ,

голова Кам’янської районної організації профспілки працівників освіти і науки

 


СВЯТО ІНТЕЛЕКТУ: «ЩО? ДЕ? КОЛИ?»

19 листопада сталася знакова подія – 30-річ­чя гри «Що? Де? Коли?» в м. Хуст. У далекому 1987 році в місті над Тисою відбулася перша гра «Що? Де? Коли?» серед команд міських освітніх закладів.

П ідхопили і гідно продовжили цю захоплюючу справу ведучий Міського клубу знавців та Від­критої вчительської ліги Володимир Квик, а також ведучий учнівських ліг та Студентської ліги Валерій Ігнатко.

Цікаві турніри захопили не тільки освітян, а й ліка­рів, підприємців, держслужбовців. Клуб ерудитів стрімко поповнювався новими й новими гравцями, зростали вимоги до складності та змісту запитань, удосконалювалися форми проведення інтелектуаль­них змагань.

За ці роки було все: і розпачі, і піднесення, і злети, і па­діння. Та гра не припинялася: і тоді, коли у 90-х роках у них відібрали приміщення Будинку вчителя, і коли не виплачувалася заробітна плата вчителям, і навіть тоді, коли здавалося, що не до цього сьогодні. Завжди знаходилися підтримка, надійне плече і притулок для проведення ігор. Інтелектуальний клуб продовжував працювати, розширюючи коло учасників.

Поступово налагодилася співпраця з місцевим телеба­ченням, і час від часу телеглядачі мали змогу спостері­гати за захопливими змаганнями «Що? Де? Коли?» з екранів своїх телевізорів. За останні 7 років трансляція вчительських, учнівських та студентських ігор, а також ретро-, набула систематичного характеру на РТК «Хуст». Ігри також можна переглянути на сайті Хустської місь­кої організації профспілки працівників освіти.

У 2012 році Хустському міському комітету профспіл­ки працівників освіти вдалося відродити Будинок вчителя. І ось свято інтелекту в м. Хусті проходить у власному приміщенні.

З нагоди 30-річчя першої гри «Що? Де? Коли?» у просто­рому залі велелюдно: це і ветерани клубу, і 12 команд- учасниць, і запрошені гості, а також усі, хто так чи інак­ше причетний до становлення, розвитку і діяльності клубу знавців. На великому екрані спливали кадри ре­тро-ігор, а разом з ними – теплі спогади про молодість, запал та енергію, нестримну жагу перемоги. І на юві­лейній грі все відбувалося майже так само, як і 30 років тому, з тим же молодечим запалом, тими ж емоціями і демонстрацією високої ерудиції. А про вік лише нага­дують хіба що дорослі діти, які сьогодні за одним ігро­вим столом з батьками вже є не спостерігачами чи вбо­лівальниками, а повноправними гравцями.

Після завершення свята відбулася прем’єра гімну гри «Що? Де? Коли?» в м. Хуст (автор Богдан Данильченко). Не обійшлося на святі й без нагород та святкового торта.

Володимир КВИК,

голова Хустської міської організації

профспілки працівників освіти і науки,

Закарпатська обл.

10.12.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання