« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

НА ОЛІМПІ ДУХОВНОЇ МУЗИКИ

НА ОЛІМПІ ДУХОВНОЇ МУЗИКИ

28 травня Народна хорова капела «Дніпро» Національного університету ім. Тараса Шевченка стала лауреатом XXXVI міжнародного фестивалю церковної музики «Хайнувка–2017», що відбувся наприкінці травня в польському Білостоку. Хористи підготували програму україн­ських композиторів, барокових Миколи Дилецького та Максима Березовського, а також су­часних авторів Вікторії Польової, Івана Небесного та Ігоря Тилика.

Ф естиваль «Хайнувка–2017» тривав 5 днів, на ньому ви­ступили 26 хорів з України, Польщі, Литви, Молдови, Румунії, Білорусі та Росії. Міжнарод­не журі присудило нагороди в п’яти категоріях: парафіяльних хорів, само­діяльних світських хорів, дитячо-мо­лодіжних хорів, хорів музичних ака­демій та професійних хорів. Результа­ти фестивалю, який є одним з найваж­ливіших заходів у світі, що представ­ляють та популяризують церковну музику, були оголошені перед за­ключним головним концертом у Під­ляській опері та філармонії у Білосто­ку. Загалом з п’яти категорій серед різних країн у чотирьох – аматорські світські хори, професій­ні, парафіяльні та му­зичних закладів різного типу – перемогу здобула Україна. На цьогорічно­му фестивалі нашу краї­ну представили сім хо­рів: з мм. Рівного, Дні­пра, Житомира, Вінниці, Івано-Франківська та два колективи з Києва.

Народна хорова капе­ла «Днiпро» завоювала перше місце у категорії непрофесійних хорів, розділивши перемогу з академічним хором Вій­ськової технічної акаде­мії з Варшави. Хористи виконали п’ять творів: «Чотириголосу літур­гію» Миколи Дилецького (частини: «Єдинородний сине», «Прийдіте по­клонімся», «Святий Боже»), «Радуйтеся, праведнії» Максима Березовського, дві пісні з циклу «Світ­лі піснеспіви» Ві­кторії Польової («Благаго Царя Бла­гая Мати», солістка Наталія Купрінен­ко, «Тропарь Хрис­ту»), «Достойно є» Івана Небесного, ду­ховний концерт «По­каянія відкрий мені двері, Життєдавче» Ігоря Тилика.

Наприкінці офі­ційної церемонії на­городження всі хори – а це понад 1 тис. учасників фестивалю – спільно виконали «Многая лета».

Міжнародний фестиваль церковної музики проводиться з 1981 року, спо­чатку в польській Хайнувці (Hajn ó wka), яку залишили в його на­зві, а з 2003 року – в Білостоку. Під­ляське воєводство вважається цен­тром православ’я в Польщі. У травні там проходять два фестивалі церков­ної музики під патронатом Польської автокефальної православної церкви.

Фестивалю «Хайнувка-2017» пере­дував гастрольний тур Народної хоро­вої капели «Дніпро» містами Литви та Польщі. Окрім перемоги капели на фестивалі «Хайнувка-2017», її хористи стали лаурeатами ІХ міжнародного конкурсу вокалістів «Молоді маестро – 2017», який відбувся 20 травня у ли­товському Маріямполе.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Ірина ДУШЕЙКО,

художній керівник Народної хорової капели «Дніпро»:

«Ми пишаємось як перемогою вітчиз­няних хорів, які представляли духовний спів України на міжнародній арені, так і перемогою нашої капели «Дні­про». Університетська капела під­готувала одну з найцікавіших програм фестивалю. Як наголоси­ли на церемонії представники міжнародного журі, цьогорічна «Хайнувка» показала дуже висо­кий рівень духовного співу. До того ж, фестиваль справді став платформою взаєморозуміння різних поколінь і народів».

 


НАРОДНОМУ ХОРУ «ОСВІТЯНКА» – 65

Історія хору «Освітянка» з м. Горохо­ва, що на Волині, розпочалася 65 ро­ків тому. З покоління в покоління ко­лектив несе людям радість спілкуван­ня з українською піснею.

К ерівниками хору були талановиті май­стри Назар Димнич, Григорій Бакаль­чук, Хома Грушковський, а тодішніми завідувачами народним відділом осві­ти – Іван Пляцок, Феофіл Захарчук. Профспіл­ку освітян очолювали Іван Самойленко, Ва­силь Герасименко.

Керували хором у 1960–1970 роках Петро Ста­рушик, Валентин Рихтовський. У 1976–1977 ро­ках роботу хору відновила Надія Середа, то­дішній інспектор райвно. Її роботу продовжи­ла голова райкому профспілки Надія Гера­щенко, а начальником відділу освіти був Олексій Слабецький.

Як згадує Олександр Ліпський, Надія Гера­щенко організовувала триденні екскурсії до Прибалтики, Білорусі. Керував хором Юрій Федорчук, учитель музики Берестечківської десятирічки.

З 1982 року й до сьогодні незмінним керівни­ком є Володимир Онищук, справжня душа ко­лективу. Глибокої шани і поваги заслугову­ють не тільки виконавці, а й керівник хору Во­лодимир Онищук та керівник оркестру Ігор Касько, балетмейстер Василь Юрчук, аранжу­вальник Олександр Шепшелей.

2004 року на обласному огляді художньої са­модіяльності у м. Луцьку аматорський колек­тив став переможцем. У 2007 році, за сприяння голови райкому профспілки працівників осві­ти і науки Євгенії Карп’як «Освітянці» присво­єно звання «Народний аматорський колектив профспілок України».

Велику увагу колективу приділяє нинішній очільник освіти Горохівщини Віктор Білик. Го­лова районного комітету профспілки Євгенія Карп’як спільно з управлінням освіти постійно турбуються про моральну та матеріальну під­тримку колективу, придбали сучасну музичну апаратуру й інструменти, пошили костюми для танцювального колективу і хору.

Тетяна НЕДАЙБОРЩ,

член профспілкової організації СЗОШ № 17

01.07.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання