« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

«ПРОЦЕС» – СПЕЦПОДІЯ БЕРЛІНСЬКОГО КІНОФЕСТИВАЛЮ

«ПРОЦЕС» – СПЕЦПОДІЯ БЕРЛІНСЬКОГО КІНОФЕСТИВАЛЮ

11 лютого на Берлінському міжнародному кінофестива­лі відбудеться світова прем’єра фільму про справу Олега Сенцова «Процес».

Під час протестів у Києві взим­ку 2014 року український кіно­режисер Олег Сенцов став ак­тивістом Автомайдану. А коли почалася анексія Криму, повер­нувся до Сімферополя й активно ви­ступав за єдину Україну. 10 травня 2014 року Сенцов був заарештований співробітниками російських спец­служб за звинуваченням у тероризмі та підготовці підриву пам’ятника Ле­ніну й меморіалу Вічного вогню у Сімферополі.

Крім Олега, в цій справі заарешто­вано Олександра Кольченка, а також Геннадія Афанасьєва та Олексія Чир­нія. У серпні 2015 року в Ростові-на-Дону відбувся суд над Сенцовим і Кольченком. Незважаючи на відсут­ність переконливих доказів, відмову одного з ключових свідків обвинува­чення виступати на суді та заяви, що попередні свідчення були дані під тиском, російські судді оголосили ви­рок: 20 років позбавлення волі. Між­народними організаціями з прав лю­дини Сенцов визнаний політв’язнем. Міжнародна кінематографічна спільнота веде активну боротьбу за звільнення режисера.

Зйомки фільму розпочались у лип­ні 2014 року одночасно в Москві та Ки­єві. Режисера Аскольда Курова, який особисто знає Олега, настільки врази­ло ув’язнення колеги, що він за допо­могою документального фільму вирі­шив показати обставини цієї справи. Приблизно в той самий час Андрій Литвиненко почав досліджувати тему для документального фільму в Укра­їні. Улітку 2014 року двоє режисерів зустрілися та вирішили об’єднати зу­силля в роботі над проектом.

Зйомки тривали більше року. Че­рез те, що будь-яка зйомка Олега, окрім як у залі суду, була неможли­вою, режисерам довелося шукати інші можливості познайомити гляда­ча з героєм. Тож вони вирішили роз­повісти історію Олега через інтерв’ю з близькими йому людьми, через його тексти, іноді за допомогою ані­мації, а також події, які відбувались у той період, долі героїв, які долучи­лись до цієї справи й змінили своє життя.

Упродовж року знімальна група по­бувала в Криму, Києві, Ростові-на-Дону та Москві. Наразі роботу над фільмом завершено й 11 лютого відбу­деться його світова прем’єра на Бер­лінському кінофестивалі. Скоро стане відомою дата прем’єри в Україні.

Автори фільму зазначають, що «ідея народилася з нашого власного безсилля, через те, що ми не можемо вплинути на долю цієї людини, яка просто хоче жити у вільній країні і знімати фільми», і сподіваються, що фільм стане внеском у міжнародну кампанію захисту Олега Сенцова і допоможе йому вийти на свободу.

Фото: biggggidea.com

 

«АЛЕЯ ЗІРОК» ТЕАТРУ ФРАНКА

Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка проводить опитуван­ня серед глядачів та шанувальників теа­тру. Ви маєте змогу обрати митців фран­ківської сцени ХХ століття, які зробили значний внесок у розвиток театру.

Опитування проводиться в рамках підго­товки до святкування 100-річчя від дня заснування театру Франка.

Кожен бажаючий, проголосувавши на facebook-сторінці театру, може обрати ім’я Май­стра франківської сцени, яке буде викарбувано на «Алеї зірок» театру.

 

ВІСІМ НАЙВІДОМІШИХ ХУДОЖНИКІВ УКРАЇНИ

У столичній Voloshyn Gallery відкрилася виставка восьми провідних українських художників, яка з успіхом демонструва­лася в Нью-Йорку. Тепер її може поба­чити й київська публіка.

Мета виставки New Perspectives: 8 Contemporary Artist from Ukraine у США – пред­ставити сучасне українське мистецтво як унікальний феномен. У даному проекті художники пропонують глядачам дослідити влас­ні перспективи, ризикнути заглянути в майбутнє, за горизонт подій. Виставка порушує питання гли­бокого емоційного і духовного виміру сучасної людини, перед якою, як і сотні років тому, поста­ли ті самі проблеми вибору і в той же час – відкри­ваються нові можливості. Отже, на розсуд відвідувачів виставки представлено вісім абсолютно різ­них індивідуальностей та світоглядів!

Характерною особливістю експозиції є те, що ко­жен з майстрів – Роман Мінін, Артем Волокитін, Тетяна Малиновська, Михайло Деяк, Анна Валіє­ва, Степан Рябченко, Олег Тістол та Микола Ма­ценко – працює в своїй, цілком пізнаваній мане­рі, розкриваючи в своїх роботах теми національ­ної ідентифікації, руйнування і відродження, а також пошуків себе. New Perspectives: 8 Contemporary Artist from Ukraine – це пошук нових смі­ливих можливостей розвитку українського мис­тецтва на основі національних цінностей.

04.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання