« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

ОСНОВА КОНСОЛІДАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА

ОСНОВА КОНСОЛІДАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА

8 листопада у Міністерстві культури України, напере­додні Всеукраїнського дня культури та аматорів народ­ного мистецтва, відбулася робоча зустріч представни­ків Профспілки працівників культури України з міністром Євгеном Нищуком, на якій обговорювалися проблемні питання галузі.

Як повідомляє Профспілка пра­цівників культури України, профспілкова сторона акцен­тувала увагу міністра на не­припустимості в умовах проведення реформи децентралізації та створен­ня спроможних об’єднаних територі­альних громад закриття закладів культури та звуження передбачених на державному рівні трудових прав і соціальних гарантій працівників галузі.

Профспілковці констатували, що сьогодні, в зв’язку з бюджетною де­централізацією, значна кількість за­кладів культури, особливо в сільській місцевості, примусово ліквідуються. Так, окремі керівники органів місце­вого самоврядування приймають в підпорядкування приміщення бібліо­тек, а їх працівників відправляють на біржу праці. І це тільки початок. При повній децентралізації, коли ресурс­на база місцевих бюджетів може бути обмежена, заклади культури в створе­них територіальних громадах опи­няться під загрозою знищення. Адже голови новостворених громад не раху­ються ані з думкою обласних управ­лінь культури, ані з думкою Міністер­ства культури, посилаючись на те, що на законодавчому рівні вплив мініс­терства на культурну політику регіо­ну нині носить здебільшого рекомен­даційний характер.

У зв’язку з цим голова Профспілки Людмила Перелигіна наголосила на необхідності негайного розроблення змін до законів України «Про культу­ру» та «Про місцеве самоврядування в Україні» задля законодавчого забез­печення взаємозв’язку між регіональ­ними та центральними органами вла­ди з питань розвитку культури. Крім того, було внесено пропозиції термі­ново розробити та затвердити на дер­жавному рівні мінімальні соціальні стандарти в галузі культури, які бу­дуть діяти при повній децентраліза­ції, запровадити виділення з держбю­джету в перехідний період реформи децентралізації культурної субвенції задля уникнення повного знищення закладів культури тощо. Людмила Перелигіна, посилаючись на пропози­ції учасників ІІІ пленуму ЦК Проф­спілки, звернулася з проханням до Єв­гена Нищука створити спільну робо­чу комісію з проблемних питань.

Насамкінець профспілковці подя­кували за конструктивну зустріч, привітали очільника відомства і пра­цівників апарату міністерства з про­фесійним святом та висловили запев­нення, що Профспілка й надалі буде надійним соціальним партнером у виробленні та реалізації соціально- економічної політики щодо галузі.

 

ПОЗА МЕЖАМИ ПОЛОТНА

11 листопада в арт-просторі Second Floor Art Center, розташованому на другому поверсі будівлі Адміністрації Президента України, відкрилася ви­ставка, присвячена найвідомішому в світі українцю – Казимиру Малевичу.

З моменту відкриття арт-центру в квітні 2015 року виставка «Малевич. Поза межа­ми полотна» стала вже шостим мистець­ким проектом Second Floor Art Center. Тут представлені 16 полотен простої і водночас складної екосистеми. Кубики конструктора, з якого зібрано світ звичних нам речей, створю­ють неймовірне враження всесвіту Малевича.

За словами автора проекту, співзасновника Українського кризового медіа-центру Геннадія Курочки, мета виставки – розшифрувати геном супрематизму: «Якщо ви подивитеся на ці робо­ти під іншим кутом – побачите абсолютно нову картину. Вам відкриються нові сонячні системи, новий всесвіт! Насправді Казимир Малевич дав тільки поштовх. Справжні творці сьогодення – ми самі».

Казимир Малевич – один з найвидатніших мит­ців ХХ століття, який докорінно вплинув на роз­виток візуального мистецтва, архітектури та ди­зайну. Він розділив історію мистецтва на «до» і «після». Створений ним «Чорний квадрат» – одна з найвідоміших картин сучасності, якою май­стер започаткував супрематичний напрям у мистецтві. Він вважав, що художник повинен творити з власного творчого начала, а не копію­вати зовнішній світ.

Виставка «Малевич. Поза межами полотна» екс­понуватиметься більше 3 місяців, тож усі бажа­ючі зможуть зазирнути в світ видатного митця в рамках арт-простору.


19.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання