« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

СПАДОК НАЦІЇ. ВИШИТИ, ЩОБ ВИЖИТИ

СПАДОК НАЦІЇ. ВИШИТИ, ЩОБ ВИЖИТИ

У рамках відзначення 10-річчя Всесвітнього дня вишиванки, в містах України, серед яких, зокрема, Київ, Львів, Чернівці, відбулися прем’єрні покази першого повнометражного документального фільму, присвяченого ви­шитій сорочці, під назвою «Спадок нації».

Ідея фільму «Спадок на­ції», автором та сцена­ристом якого є ініціатор та засновник акції «День вишиванки» Леся Во­ронюк, а режисером – керів­ник продакшн-студії Mamay Media, автор проекту «Музи­ка воїнів» Олександр Тка­чук, полягає в тому, що ви­шиванка – це не тільки пра­давня частина гардероба кожного українця, а й сим­вол та оберіг, який переда­ється з покоління в поколін­ня як безцінний скарб, пові­домляє «Укрінформ».

Історія української виши­ванки – це історія українсько­го народу. З вишиванки, як із книги, можна зчитати, якими талановитими були і є україн­ці, якими гарними були госпо­дарями та майстрами, як біду­вали, коли Україну захоплю­вали чи намагалися зруйнува­ти, чи коли знищували нашу культуру і сам ген українства (заборона одягати вишиван­ки, виключення з університе­ту, ув’язнення, позбавлення майбутнього...).

Вишиванка – це генетич­ний код та дрес-код нації. «Спадок нації» є спробою по­казати цінність української сорочки через призму люд­ських історій. Одна з таких іс­торій розповідає про життя Ольги Ільків, зв’язкової Рома­на Шухевича, яку в ув’язненні в Сибіру врятувало те, що вона таємно вишивала сороч­ку. Зараз цій жінці понад 90 років, і вона зберігає сорочку як символ власної нескоре­ності. Інша історія – про голо­домор у 1947 році на Буковині, коли вишиванки вимінювали на Івано-Франківщині на зер­но та картоплю і завдяки цьо­му врятувалися цілі сім’ї. Є й історії, пов’язані з АТО.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Олександр ТКАЧУК,

режисер документального фільму «Спадок нації»:

«Фільм має ін­формаційну роль і спростовує міфи російської пропаганди, по­казуючи, що Україна єдина, якраз через вишиванку. Тому що вона була скрізь: і на Сході, і на Заході, і на Півночі, і на Півдні. Так само історія Криму демон­струє, що там живуть українці».

 

ПРОФСПІЛКИ ЗАКАРПАТТЯ – ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ 128-Ї ГІРСЬКО-ПІХОТНОЇ БРИГАДИ

У Закарпатській області розпочалася благодійна акція «Профспілки Закарпат­тя – військовослужбовцям 128-ї гірсько- піхотної бригади». Ідея її проведення на­лежить голові Закарпатської облпрофра­ди Володимиру Фленьку, який раніше сам бував у зоні АТО, возив туди допомо­гу, особисто знав багатьох героїв, які від­дали найдорожче – своє життя за вільну, незалежну Україну.

На профспілкову благодійну акцію, яка про­ходила у старовинному центрі Ужгорода – на площі Театральній, прийшли сотні жите­лів міста. З допомогою волонтерів тут було обладнано стенди з фотографіями-ілюстраціями вій­ськових подій в Луганській і Донецькій областях, в яких брали участь закарпатці. Біля скриньок для збору благодійних пожертвувань – прапори з вій­ськових частин учасників бойових дій на сході Укра­їни разом з підписами їх героїв.

Виступаючи перед ужгородцями, профспілковий лі­дер області Володимир Фленько у своєму зворушли­вому зверненні розповів про благодійну акцію проф­спілок, заплановану під час масових заходів, твор­чих звітів у містах і районах краю – спільно з управ­лінням культури облдержадміністрації. Як і в Ужго­роді, всюди профспілки проводитимуть збір коштів на допомогу військовослужбовцям 128-ї гірсько-пі­хотної бригади. Благодійна фінансова допомога, зі­брані добровільні пожертвування від профспілко­вих організацій, окремих спілчан будуть вручені представниками профспілок Закарпаття під час пе­ребування у Луганській області.

Під час акції цікаву, різноманітну програму показа­ли хореографічні колективи та окремі виконавці За­карпатського обласного Будинку культури профспі­лок. Оплесками зустрічали численні глядачі кож­ний номер концерту, в якому взяли участь заслуже­ний ансамбль танцю України «Юність Закарпаття», зразкові дитячі ансамблі народного танцю «Весел­ка» та «Джерельця Карпат», а також солісти-вокаліс­ти Дарина Лесів, Вікторія Німець, Сергій Юзьків, наймолодша вокалістка Софійка Фабіан – учасники студії «Зорепад». До речі, під час акції в Ужгороді було зібрано 3171 грн індивідуальних пожертвувань. Це перший внесок у благодійну скарбничку.

Отже, профспілки Закарпаття виступили з актуаль­ною ініціативою, яка вже дістала великий громад­ський резонанс у краї. Найближчі адреси продо­вження цієї акції – міста Берегово і Мукачево, Між­гірський і Мукачівський райони. Протягом травня – липня вона відбудеться по всій області, а завершить­ся на сході України, у 128-й гірсько-піхотній бригаді.

Сергій БАРАНЧИКОВ

27.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання