« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

ДЖАМАЛА ПЕРЕМОГЛА НА ЄВРОБАЧЕННІ – 2016

ДЖАМАЛА ПЕРЕМОГЛА НА ЄВРОБАЧЕННІ – 2016

Українська співачка Джамала, яка виконала на Євробаченні зворушливу пісню «1944» про трагедію депортації кримсько-татар­ського народу, виборола перше місце у пі­сенному конкурсі.


«Коли незнайомці приходять до вашого дому»... Джамала заспі­вала про трагедію крим­сько-татарського народу, коли 18 травня 1944 року, за наказом Сталіна, за «масо­ве зрадництво» і «посібни­цтво ворогові» всі кримські татари були за одну добу вислані з Криму, в основно­му до Узбекистану. Розпо­віді про події 1944 року Джамала чула від своєї ба­бусі Назилхан, яка пережи­ла депортацію: «Я не могла провести свою молодість там, тому що ви забрали мій світ. У мене не було Вітчизни...». І лише напри­кінці 80-х років родині Джа­мали вдалося повернутися додому до Криму, в село Малоріченське, де жили предки.

Цьогоріч фінал престиж­ного пісенного конкурсу Євробачення проходив 14 травня в столиці Швеції Стокгольмі. Голосування відбувалося за новими пра­вилами і складалося з двох частин. У першій, в ході го­лосування журі, Джамала посіла друге місце серед усіх учасників. Перше міс­це журі віддали представ­ниці Австралії Дамі Ім з піснею «Sound of Silence», третє – співакові з Франції Аміру Хаддад з піснею «J’ai cherche». За результатами голосування глядачів Україна посіла друге місце, співак з Росії Сергій Лаза­рєв з піснею «You Are The Only One» – перше, співак з Польщі Міхал Шпак з піс­нею «Color of your life» – третє. У загальному заліку Джамала виграла з 534 ба­лами, Дамі Ім набрала 511 балів, а Сергій Лазарєв – 491 бал.

Нагадаємо, що це вже друга перемога України на Євробаченні. 12 років тому, в 2004-му, перше місце здо­була Руслана та її «Дикі танці».

За правилами конкурсу, саме країна-переможець наступного року приймати­ме у себе вдома найкращих вокалістів Європи. Тож Єв­робачення – 2017 має відбу­тися в Україні.

 

ТАРАС ШЕВЧЕНКО. СОЛОСПІВИ

20 травня у Великому залі Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації профспілок України «Жовтневий палац» відбудеться концерт народного артиста України Фемія Мустафаєва у супроводі Національного академічного оркестру народних інструментів України під керів­ництвом народного артиста України Віктора Гуцала, присвячений 155-річчю пе­репоховання праху Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі у м. Каневі.

Про це поінформували учасники прес-конференції, що відбулася в Українсько­му національному інформаційному агентстві «Укрінформ» 16 травня, серед яких, зокрема, були народний артист України Фе­мій Мустафаєв, заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий, президент Товариства «Знання» України, академік НАНУ Василь Кремень, народна артистка України Гали­на Яблонська та ін.

«Солоспіви» – це нова, сучасна інтерпретація за­вжди актуальної Шевченкової поезії в оркестрово­му супроводі відомого українського співака крим­сько-татарського походження, володаря ліричного баритону, народного артиста України Фемія Муста­фаєва. Варто зазначити, що у березні проект був представлений у восьми містах сходу України: Слов’янську, Краматорську, Артемівську, Сєвєро­донецьку, Рубіжному, Лисичанську, Красноармій­ську, Волновасі. Його автори ставили собі за мету проведення циклу тематичних концертів для гро­мадян, студентів, школярів, що мешкають у безпо­середній близькості до фронту, де триває бій за Україну, а також для воїнів. На черзі – концерт у столиці єдиної, неподільної та незалежної України.

Захід відбудеться за сприяння Федерації профе­сійних спілок України та Товариства «Знання». Вхід вільний для всіх бажаючих.

Того ж дня у холі палацу проходитиме виставка «Шевченкіана» з власного зібрання Євгена Драп’ятого, де будуть представлені видання «Кобзаря» різних років, книги про дослідження спадщини Ве­ликого Українця, журнальні та газетні матеріали, малюнки митця. Також в експозиції – картини, гра­вюри, скульптурні портрети, значки, різноманітні вироби із зображенням поета, марки та листівки.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

  • Євген ДРАП’ЯТИЙ, заступник Голови ФПУ: «У найважчі часи Україна завжди проводила громадські заходи для того, щоб прості люди почерпнули той дух енергії боротьби «за правду, за волю», як казав Тарас Григорович. Наша спільна мета – повернути Тараса Шевченка в кожну родину, адже саме він став будителем україн­ської самоідентичності та самосвідомості».

20.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання