« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ

КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ

20–24 квітня з нагоди Всесвітнього дня книги й автор­ського права у Національно­му культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» пройшов VI Міжнародний фес­тиваль «Книжковий арсе­нал» – найбільша подія в Україні, що об’єднує літера­туру і мистецтво.


Місія «Книжкового арсеналу» – сприяти розвитку україн­ського літературно-мистець­кого середовища та книжко­вого ринку шляхом міжнародного об­міну й поширення найкращих світо­вих практик. У центрі уваги фестива­лю – культурна модернізація, само­освіта і популяризація чи­тання.

«Книжковий арсенал» розглядає книгу не лише як інтелектуальний про­дукт і атрибут сучасного стилю життя, а й як сферу для інновацій, що актив­но взаємодіє з іншими креативними індустрія­ми. Цьогоріч презентова­но розширену міжнарод­ну секцію-ярмарок та сце­ну «Кафе Європа». Зокре­ма, вперше представлені колективний стенд ні­мецьких видавництв та спеціальна програма у партнерстві з Франкфурт­ським книжковим ярмар­ком, за підтримки Мініс­терства закордонних справ Німеччини та Інституту Гете в Україні.

У програмі фестивалю взяли участь відомі письменники, фі­лософи, літературні діячі та митці з понад 10 країн. Серед них, зокрема, такі видатні авто­ри, як Етгар Керет (Ізраїль, «Раптом стукіт у двері»), Зиг­мунд Мілошевський (Польща, «Гнів»), Томас Главініч (Ав­стрія, «Життя бажань»), Ігнасій Карпович (Польща, «Сонька»), Каталін Доріан Флореску (Швейцарія, «Якоб вирішує лю­бити»), Карола Ханссон (Шве­ція, «Штайнгоф»), інтелектуали Мішель Онфре (Франція, «Сила життя. Гедоністичний мані­фест») та Ларс Свендсен (Норве­гія, «Філософія свободи») та ін.

Українська літературна програма також пройшла в оновленому форма­ті. Щороку на фестивалі десятки по­пулярних українських письменників і поетів традиційно представляють свої книги, проводять автограф-сесії, майстер-класи, лекції, читання.

Але особливості, які вирізняють «Книжковий арсенал» серед інших лі­тературних подій в Україні, це випро­бувані часом медійні формати: публіч­ні інтерв’ю, інтелектуальні дискусії між популярними авторами або відо­мими інтелектуалами, журналістами, експериментальні літературно-музич­ні перформанси. Вперше представлена тут літературна програма складалася переважно з авторських, тематичних проектів, які сформувала команда спе­ціально запрошених молодих курато­рів та відомих письменників.

 

РОЗЩЕПЛЕНІ НА АТОМИ

26 квітня відбулася прем’єра докумен­тального фільму виробництва одного із загальнонацiональних телеканалів України під назвою «Розщеплені на атоми», присвяченого 30-й річниці Чорнобильської трагедії.

Картина включає як документальні зйом­ки, що проводились у зоні відчуження, м. Прип’ять та безпосередньо біля атом­ного реактора, так і художню рекон­струкцію подій тих часів. Зокрема, у фільмі по­казано ексклюзивне інтерв’ю директора Чорно­бильської АЕС, який зберігав мовчання протя­гом десятиліть після катастрофи, та унікальні свідчення учасників трагічних подій.

Автор фільму Світлана Усенко розповідає жах­ливу історію жінки, яка втратила коханого чо­ловіка, дитину та дах над голо­вою. Вона ді­литься спогада­ми та вперше зі­знається, як їй вдалося пере­жити найстраш­ніші моменти життя, не втра­тити силу духу і бажання жити.

Подолавши бю­рократичні та географічні кордони, авторам фільму також вдалося отримати унікальні ма­теріали судової справи щодо розслідування при­чин Чорнобильської катастрофи, що зберігають­ся у Державному архіві РФ. Крім того, у фільмі «Розщеплені на атоми» використані костюми та грим, які найбільш точно передають жахіття, що випали на долю простих людей, які не з влас­ної волі стали героями, поклали своє життя та здоров’я заради захисту українців.

29.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання