« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

ДЕГУСТАЦІЯ МИСТЕЦТВА МАЙБУТНЬОГО

ДЕГУСТАЦІЯ МИСТЕЦТВА МАЙБУТНЬОГО

З 17 по 27 вересня на терито­рії Національного комплексу «Експоцентр України» (ВДНГ) у Києві тривав 8-й щорічний міжнародний мультидисци­плінарний фестиваль сучас­ного мистецтва ГОГОЛЬFEST.

Головний меседж цьогорічного фестивалю, за словами його іде­олога та засновника Влада Тро­їцького, – «Дегустуй завтра вже сьогодні». Фестивальні події впро­довж 11 днів проходили на 14 локаці­ях експоцентру.

Традиційно ГОГОЛЬFEST предста­вив такі напрями мистецтва, як те­атр, кіно, академічна музика, візуаль­не мистецтво, перформанс, альтерна­тивна музика, fashion art, танець, лі­тература, еко-арт, дитяча та освітня програма.

«Мистецтво війни. Мистецтво лю­бові. Мистецтво миру» – цього року фестиваль не зміг проігнорувати по­дії, що відбуваються в Україні, тому особливий акцент – на новій драмі та документальному театрі, напрямах, які працюють з реальністю та живи­ми свідками. Адже «театр – це дзерка­ло, театр – аналітик і рятівник, що пе­реживає війну, сповнений любові та надії на мир», стверджують організа­тори фестивалю.

Серед цьогорічних країн-учасниць, окрім України, представники яких відвідали ГОГОЛЬFEST: Іспанія, Ізра­їль, Швейцарія, Нідерланди, Польща, Росія, Франція, Литва, Німеччина, Ве­лика Британія, Казахстан, Канада, Ав­стрія, Швеція, Білорусь, Норвегія, Іта­лія, США, Угорщина та Ірландія.

Маштаби заходу вразили його від­відувачів, адже у програмі було пред­ставлено близько 500 подій, серед яких – хореографічний перформанс «Богиня грає у кості» у постановці ві­домого ізраїльського танцівника Ере­за Зоа, документальна п’єса «Щоден­ники Майдану», музично-театраль­ний проект «Мистецтво війни», доку­метальна вистава «АТО: інтерв’ю вій­ськового психолога», нарис із нової програми фрік-кабаре Dakh Daughters «Як я була Алісою… Мисте­цтво любові» та багато-багато інших.

ОЛЕНА ОВЕРЧУК, «ПВ»

ФОТО gogolfest.org

 

ТВОРЧІСТЬ ЧИТАЧІВ «ПВ»

Представляємо вашій увазі уривок з роману «ЖАР І ХОЛОД» профспілкового діяча та перед­платника газети «Профспіл­кові вісті» Олександра СИТАРЯ з міста Вінниці.

Продовження. Початок у № 37-38.

…Гули Гулі

Де ти взявся, хлопче? А ти, чоловіче, звідкіль? Маю відповідь: з України, з Поділля, з Гулів. Місце народження – місце сили.

Гулі – не гульки. Мої Гулі колись назива­лися Улії. Таку назву село собі взяло тому, що розміщене між лісами, де водилися дикі бджоли. Люди навчилися їх приручати, зманювали з хащ на садиби, ставили їм бу­диночки – вулики. Під Києвом борті, а в нас – улії.

Знаю, що мого дідуся, вже підпарубком, як почав заглядатися на дівчат, аби не на­коїв лиха, батько віддав у науку до сіль­ського бондаря – майструвати вулики. На­вчився. Пасічники стояли в черзі у нього під ворітьми. З часом Улії записалися на Гулі – якось так, як гоїрки переназвали огірками.

Ще в XVI столітті в селі збудували першу церкву. А це означає, що вже на той час в селі була потужна християнська громада. Згоріла церква…

«На початку ХIХ століття село перехо­дить у власність поміщика Фелікса Кума­новського», – не раз повторювала мені бабу­ся Ганна Павлівна, грамотна була.

Панський маєток хизувався в центрі села. Навколо палацу красувалась алея ка­штанів, цвіли бузок і жасмин.

...Якось староста села попросив бабусю, коли ще дівкою була, покуховарити в пана. Сам пан перед тим прихворів і подався в Канаду до старшого брата підлікуватися. Коли ж повернувся, кухарці видали список, що панові можна вживати. Боронь Боже по­дати до столу щось не таке!..


Минуло два тижні і кухарку Ганю покли­кали до самого пана. Спитав, як живеться, чи не хоче попросити про щось. А чому не ходить до церкви на «заутреню» та «вечір­ню»? Відповіла, що ніколи: сама ж кухова­рить, та ще й приглядає за маленьким пан­ським сином Данилком.

– Данилко вас, Ганю, любить. Я розпоря­дився, щоб до вас у поміч приставили Ме­лашку. Тепер ви готуєте тільки для мене, дружини та дітей, а Мелашка – для двору. Прошу вас, закиньте той список і готуйте мені, як ви вмієте, як раніше. На вечірню службу беріть з собою Данилка. Сам про­ситься: хоче стати дяком...

Пан ніжно посміхнувся, згадуючи своє маля.

Маю свідків: сільські старожили Іван Лукашов, Семен Білоус, Кирило Мишко­вецький, Яків Муляр казали, що поміщик був добрий, ніколи не бив свою челядь, але в сезон працювати селянам доводилося на­віть уночі.

02.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання