« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

В гостях у стародавнього Києва

В гостях у стародавнього Києва

21-23 вересня мені пощастило відвідати міжнародний фестиваль "Гості Стародавнього Києва XV століття", який відбувався у "Парку Київська Русь" під Обуховом.

Усіх гостей парку гостинно зустрічали учасники фестивалю, образ яких на 100% відповідав епосі лицарських турнірів із вельможними гостями - представниками знаті Західної Європи XV століття! Принци, герцоги, знатні лицарі, кардинали, чарівні графи і графині з задоволенням ловили на собі погляди та здивування усіх відвідувачів. Особисто у мене склалося враження ніби час зупинився, і кожен з нас потрапив у середньовічну казку.

Що стосується самих костюмованих учасників фестивалю, то до Парку задля відтворенні атмосфери XV століття з’їхалися більше 500 учасників клубів історичної реконструкції, завітали учасники з України, Росії, Білорусі, Латвії, країн Західної Європи. З усіма ними була можливість поспілкуватися, та навіть більше – спробувати на важкість сам рицарський обладунок (який, до речі, не так і легко втримати у руках – середня вага 25 кг і більше)!! Отож, я скористалася нагодою поспілкуватися із самим Маршалом турніру – представником Воєнно-істричного клубу «Стальний Орел» (заснований в 1999р.)– Ільєю Петрухіним із міста Тули (Росія). Одразу відмічу, під час спілкування із цією людиною не виникає жодного сумніву, що це відважний рицар, відданий своїй ідеї. На це вказує не лише його незвичне хобі та розкішний костюм, а й манера спілкування, інтонація, поведінка та впевненість у голосі. Розмова велася на різні теми – починаючи від часів заснування самого клубу, особистості засновника, та його постаті поза фестивалем, і закінчуючи особливостями тактики бойових прийомів та воєнних дій, які відтворюються максимально наближено до історичних. Гостинний Маршал навіть провів екскурсію по табору – поселенню учасників. Завітавши до шатра, можна було побачити чимало речей на кшталт часів XV століття, таких як стародавні скрині, столи, столове приладдя, підсвічники, картини та одяг. У таборі учасники навіть у виборі їжі намагаються відтворити звички тих часів, готуючи на вогнищі та у казані страви із овочів, м’яса та молока. Ніяких тобі фастфудів та готових страв!

Слід відмітити, що біля кожного шатра приїжджої групи учасників, були винесені на ознайомлення загалу обладунки рицаря, його бойовий та парадний шолом, нагороди із попередніх турнірів, та інші доблесні призи. Зброєносці потім допомагали одягати усе це добро рицарям для участі у воєнних змаганнях фестивалю.

Отож, після знайомства із побутом учасників, я разом із усіма гостями зайняла місце на зручних трибунах перед основним ристалищем – полем, де відбуваються всі дійства фестивалю. Саме там проводили відкриття фестивалю, постановку стародавнього танцю для усіх бажаючих гостей та мійстер-клас танців від студії "Джойссанс", виставку шоломів та щитів, фотовиставку "Жива історія" та конкурс костюмів, у якому була представлена військова і громадянська середньовічна мода. Також глядачам продемонстрували середньовічну артилерію – балісту і трібушет. Численні парні лицарські турніри "Древо доблесного лицаря" давали змогу сміливим відстоювати свою честь та доблесть, або ж завоювати прихильність благородної дами, присягнувши "Честю королівського герба".
Найграндіознішим видовищем фестивалю став масовий бій лицарів "Честь і слава". Особливо зачаровував такий бій у вечірні часи, коли були запалені смолоскипи та спалахнуло багаття факелів.

Протягом усіх днів фестивалю працювали лучний тир, дитячий майданчик з вихователями, звіринець, кафе із смачними стравами. Покататися верхи на конях чи віслючках могли усі охочі; прогулюючись по ярмарку майстрів – кожен міг прикупити собі елементи одягу чи прикрас у середньовічному стилі, для дітей – іграшковий спис та меч, вироби зі скла, глини, тканеві та солом’яні ляльки мотанки, обереги; поласувати натуральним медом, вином чи медовухою; спробувати виготовити глиняний посуд власноруч на майстер-класі з гончарної майстерності; послухати заспокійливий звук дощу за допомогою нехитрого ручного виробу майстра або просто загадати бажання біля чарівного стародавнього каменя - оберега Парку.

Перший фестивальний день закінчився вогняним шоу "Маскарад Чарівної Дами" та святковим феєрверком! Задоволення – як то кажуть – море!! Отож, якщо ви досі вважали що у добу стародавнього Києва вороття немає, - із впевненістю вам повідомляю – Є!! І дорога туди лежить крізь «Парк Київська Русь».
























25.09.2012


Король Елена

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання