Уже другий рік поспіль Київська міська організація Профспілки
працівників освіти і науки України успішно реалізує соціальний проект «З профспілкою
дешевше!». Однією із складових проекту є сімейний відпочинок освітян у Болгарії,
а точніше – місті Несебр, затишному курорті з давньою та цікавою історією.
Фракійські коріння неймовірного
Несебра
Несебр – одне з найстаріших міст Європи, засноване в VII ст.
до н. е. як фракійське поселення Мелсамбрія. За свою довгу історію воно встигло
побувати грецькою, а потім римською колонією, пізніше стало частиною Візантії,
а згодом – Болгарського царства. Саме таким історичним перипетіям завдячує неймовірне
поєднання природної краси та стародавніх пам’яток архітектури періодів середньовіччя
та Відродження.
Несебр поділяється на старе й нове місто. Старий Несебр розташований
на півострові, до якого прямує доволі вузький міст-перешийок, відокремлюючи його
від сучасних районів. Життя у вузьких, викладених бруківкою вуличках вирує до
пізньої ночі. Романтикою овіяний півострів із затишними куточками і двориками, яскравими
крамничками і затишними кафе, де звідусіль чутно шум морських хвиль, створює неповторну
атмосферу європейського відпочинку.
У 1956 році Несебр оголошено археологічним і архітектурним заповідником,
а в 1983-му пам’ятники культури міста включено до списку світової культурної спадщини
ЮНЕСКО.
Сонячний берег – еклектика сучасності
Сучасна частина Несебра – гамірний курортний комплекс Сонячний
берег приваблює туристів завдяки величезному пляжу: десять кілометрів теплого,
чистого дрібненького жовтого пісочку, а також позитивним настроєм і безліччю вишуканих
п’ятизіркових готелей. За чистоту води й піску Сонячний берег нагороджений Блакитним
прапором – сертифікатом якості пляжів, заснованим Європейською комісією з навколишнього
середовища.
Кулінарні традиції країни
Болгарська кухня успадкувала стародавню кулінарну культуру Візантії
і є досить різноманітною. Так, страву до смаку тут знайдуть як прихильники вегетаріанства,
так і затяті рибо- та м’ясоїди. У різний період на Балканському півострові проживали
безліч народів, кожен з яких зробив свій внесок у місцеві традиції приготування
їжі. Кажуть, що болгари зустрічали і проводжали весь світ, і весь світ сидів за
щедрим болгарським столом.
Замість післямови
Болгарія – багата на відкриття країна. Привітні люди, ласкаве
сонце, тепле море й майже тритисячолітня історія цієї землі не залишать байдужим
жодного, хто хоч раз пізнав її гостинність. Сюди неодмінно хочеться повертатися
знову і знову.
Фото Олексія Михальченка
|