« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

НАДЗВИЧАЙНА ПОДІЯ АЗОВСЬКОГО РОЗЛИВУ

НАДЗВИЧАЙНА ПОДІЯ АЗОВСЬКОГО РОЗЛИВУ

Оздоровлення дітей – це тема, на якій, здавалося б, неможли­во спекулювати. Проте знахо­дяться ті, хто відверто маніпу­лює інформацією, діючи у власних вузьких інтересах. А страждають від цього діти, по­збавлені можливості насоло­дитися морем і сонцем.

НП У «ЛАЗУРНОМУ»: А ЧИ БУВ ХЛОПЧИК?

Наприкінці липня ЗМІ сколихнула жахли­ва новина – понад 250 дітей отруїлися у санато­рії «Лазурний» у Бердянську. Кожне слово в цій публікації справді вселяло жах: і кількість дітей, і те, що це малюки бійців АТО, яких до санаторію доправила Дніпровська міська рада. А головне, що подібне дикунство могло статися в санаторно - оздоровчому заході!

Дуже швидко виявилося, що жодного отру­єння дітей не було. І така величезна кількість – це домисли журналістів (або тих, хто їм на­дав цю інформацію). І насправді хворобливі прояви спостерігалися лише у кількох десят­ків дітей, та й то вони швидко минулися.

Керівництво ПрАТ «Приазовкурорт», в юрисдикції якого перебуває «Лазурний», отримавши результати експертизи санепі­демстанції, виступило із заявою на прес-конференції. Заступник генерального дирек­тора з медичної частини ПрАТ Ірина Сисоє­ва, спираючись на дані СЕС, повідомила, що частина дітей інфікувалася вірусом Клебсі­єла. І це призвело до клінічних проявів га­строентериту – проносу, блювоти, незначно­го підвищення температури в деяких дітей.

Фахівці пояснили, чому захворіли не всі діти. Справа в імунітеті. Ті, у кого він більш міцний, не відчули жодних проявів незду­жання. Ті ж, у кого він слабший, на день «за­гриміли» до лікарні. Усього тривожні симп­томи спостерігалися у 46 дітей, з яких 22 пе­ребували у лікарні менше доби.

«Захворіли не всі діти, а лише із зниже­ним імунітетом. Дався взнаки 300 - кілометро­вий переїзд, активна інсоляція, зміна питно­го та харчового режиму. І це пояснює, чому не всі захворіли. Наприклад, не захворіли діти з Вольнянської школи - інтернату, які прибули 26 червня. Також не було скарг з боку санаторних пацієнтів, які харчуються в тій самій їдальні», – заявила Ірина Сисоєва.

За словами громадського експерта з пи­тань організації роботи рекреаційних та оздоровчих закладів Євгена Охрименка, таке могло статися будь - де і з будь - ким. Головна причина – недотримання правил гігієни і слабкий імунітет.

«Цей збудник живе в кожному з нас, тіль­ки різні штами. Зараз вже очевидно, що діти захворіли, а не отруїлися. Ця інфекція минає досить швидко, її симптоми подібні до киш­кового грипу. Бо якби це було отруєння, тоді б справді, це явище носило масовий харак­тер», – підкреслив Охрименко.

Адміністрація ПрАТ «Приазовкурорт» ви­бачилася перед батьками дітей та передала їдальню іншому орендатору. Весь персонал пройшов додатковий медичний огляд – зро­блено максимум, щоб це не повторилося. А «Лазурний» готується до нового заїзду ма­леньких відпочивальників. Зрештою, вони не мають страждати через прикрі непорозу­міння та спотворення інформації.

НОВА ІНФОРМАТАКА

Щойно вдалося розібратися з «Лазурним», з’явилися нові публікації – ще страшніші за попередні. Згідно з інформацією, в одному з бердянських санаторіїв від інфекційно - ток­сичного шоку померла 7 - річна дівчинка. У деяких публікаціях не згадувалася назва «Лазурний», але містилися посилання на не­щодавнє «отруєння» дітей саме в цьому оздо­ровчому центрі. Прикметно, що жодне офі­ційне джерело не посилалося на конкретну оздоровчу установу. На сайті санітарно-епі­деміологічної служби Запорізької області не було жодної офіційної інформації про погір­шення епідеміологічної ситуації в Бердян­ську або спалах якихось хвороб. Отже, зрозу­міло, що йдеться або про чергову дезінфор­мацію, спрямовану на дискредитацію сана­торних закладів у Бердянську, або смерть дитини взагалі ніяк не пов’язана з харчуван­ням у місцевих санаторіях.

У Федерації профспілок України рішуче засудили спроби маніпулювати інформаці­єю, та ще в такий цинічний спосіб, викорис­товуючи дітей. Адже керівництво ФПУ за­вжди миттєво реагує на всі повідомлення щодо погіршення якості обслуговування від­почивальників у підвідомчих закладах, і у разі підтвердження інформації одразу ж ви­правляє всі недоліки. І щойно з’явилися по­відомлення у ЗМІ про смерть дитини, відпо­відні органи ФПУ негайно перевірили ситуа­цію у підвідомчих санаторіях Бердянська. У кожному з них жодних надзвичайних подій або спалахів захворювань не виявлено. Всі працюють у штатному режимі.

Прикро, коли подібна непідтверджена ін­формація провокує панічні настрої серед батьків, які можуть прийняти рішення до­строково забрати дітлахів з бердянських сана­торіїв та більше не відправляти їх туди, по­збавляючи можливості якісного відпочинку та оздоровлення. ФПУ уважно стежить за роз­витком ситуації, що склалася в Бердянську, та інформуватиме про подальший перебіг по­дій. Принагідно звертаємося до засобів масо­вої інформації: не поширюйте, будь ласка, не­перевіреної інформації, щоб не сіяти непо­трібну паніку та не вводити людей в оману.

ВОЛОДИМИР САЄНКО, ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ:

«Подібні публікації з неперевіреною інформа­цією, спрямовані на нагнітання паніки, нано­сять тільки шкоду. Вони викликають обґрунто­вану недовіру у батьків, які сто разів подумають, чи відправляти дітей до бердянських санаторіїв. Але ж дискредитувати можна все що завгодно: як у випадку з «масовим отруєнням», це відбулося через один допис у соціальній мережі.

Я закликаю журналістів більш критично ставитися до подібних повідомлень та перевіряти їх. Також звертаюся до батьків: не вар­то робити висновків з одного прикрого випадку, який, до того ж, був штучно роздмуханий. У структурі «Укрпрофоздоровниці» ін­фікування частини дітей – одиничний випадок за багато років. Ке­рівництво Федерації профспілок України вкрай серйозно постави­лося до цієї ситуації, ми досконало вивчили всі етапи цієї надзви­чайної події і зробили все, щоб не допустити повторення. Тож діти можуть спокійно їхати як до «Лазурного», так і до інших підвідо­мчих санаторіїв. Не слід позбавляти своїх дітей права на відпочи­нок та оздоровлення через чиїсь намагання очорнити оздоровчі заклади Азовського узбережжя».

16.08.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання