« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ ВИКОНКОМУ ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК ОБЛАСТІ

ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ ВИКОНКОМУ ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК ОБЛАСТІ

Чергове засідання ви­конкому Об’єднання профспілок Харківської області (офлайн+онлайн) відбулось під головуван­ням голови Об’єднання Сергія Тесленка.

З першим питанням «Про стан ринку праці та заходи щодо сприяння зайнятості на­селення в умовах воєнного стану» виступала заввідділом соціально-економічних, пра­вових питань та охорони праці Наталя Гриценко, яка відзна­чила, що внаслідок російської агресії та бойових дій ринок праці Харківщини зазнає іс­тотних змін. Введений воєн­ний стан в країні змінив звич­ні форми організації трудово­го процесу, впроваджуючи ро­боту в онлайн-режимі, суттєво збільшивши кількість праців­ників зі скороченим робочим тижнем, тих працівників, що тимчасово призупинили свою діяльність, або змінили місце роботи через ліквідацію чи пе­репрофілювання організацій та установ. Через міграційні процеси, а також необхідність українців стати на захист дер­жави, Харківщина зіткнулася з таким непростим викликом, як дефіцит кваліфікованих ка­дрів. Але, попри все, поступо­во відновлюється середній та малий бізнес, що сприяє появі нових продуктів і послуг та економічному зростанню, з ним відновлю­ється і попит на працю, збільшується кількість звер­нень людей до служби зайня­тості у пошу­ках роботи.

У цьому році послуги служби зайнятості отримали 29 тис. осіб. Попит на роботу заявили майже 4 тис. робото­давців, які надали 13,2 тис. пропозицій роботи. Рівень працевлаштування у січні- липні 2024 року склав 29,8%.

Середня заробітна плата по заявлених вакансіях ста­ном на початок серпня стано­вила 11969 гривень. Порівняно з відповідним періодом мину­лого року вона зросла на 19%, в абсолютному значені – на 1919 грн.

Отже, питання збереження робочих місць та завантажен­ня роботою існуючих з гідною оплатою праці для достатньо­го життєвого рівня працівни­ків та членів їх родин залиша­ється найвагомішім фактором й одночасно одним з пріори­тетних завдань профспілок.

Запрошений на засідання виконкому начальник відділу рекрутингу Харківського об­ласного центру зайнятості Анатолій Толстих ознайомив присутніх з сучасними умова­ми роботи, виниклими пробле­мами та позитивними ініціа­тивами служби занятості.

Голова ОПХО Сергій Тес­ленко зазначив, що питання стану ринку праці особливо в умовах воєнного стану є дуже складним і про якусь стабіль­ність сьогодні говорити дуже рано, але попри все завдання профспілок було і залишаєть­ся незмінним – бути на захисті людини праці, яка сьогодні своєю працею наближає нас до Перемоги.

Друге питання «Про заходи ОПХО до Всесвітнього Дня дій за гідну працю, Міжнародного дня боротьби з бідністю та Дня профспілок України» до­вів до присутніх завідуючий відділом організаційно-ста­тутних питань та зв’язків з членськими організаціями ОПХО Анатолій Голєніщев, який нагадав, що відзначення на міжнародному рівні Всес­вітнього дня дій за гідну пра­цю та Міжнародного дня бо­ротьби з бідністю – це час мо­білізації профспілок у всьому світі на захист гідної праці з метою подолання бідності.

Члени виконкому ОПХО схвалили Заяву виконкому об­ласті до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнарод­ного дня боротьби з бідністю та доручили направити її до органів державної виконавчої влади та СПО роботодавців на територіальному рівні, а та­кож затвердили План заходів ОПХО.

Наприкінці заходу відбу­лось нагородження нагруд­ним знаком ФПУ «Профспіл­кова звитяга» – Георгія Калабі­на, голови первинної проф­спілкової організації ДП «За­вод імені В.О. Малишева», та Почесною грамотою Харків­ського міськвиконкому – Люд­мили Пластун, голови Харків­ської облорганізації профспіл­ки працівників соціальної сфери, і Валерія Журавльова, директора ДП «Клінічний са­наторій «Роща».

ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛ.

 

ПОЗАЧЕРГОВИЙ ПЛЕНУМ ОБЛПРОФСПІЛКИ ЖКГ

У Чернівцях проведено позачерговий IV пленум облорганізації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловос­ті, побутового обслуговування насе­лення.

Учасники пленуму вшанували пам’ять спілчан, які по­лягли, захищаючи Вітчизну від російської агресії, а також, у зв’язку з передчасною смертю, голови облорганізації Миколи Попадюка.

Пленум погодив відповідні зміни у складі робочих ор­ганів обласної організації, розглянув стан виконання її бюджету за минулий рік та затвердив бюджет на поточ­ний рік.

Головою обласної організації профспілки обрано Іри­ну Гостюк, яка донині очолювала первинну профоргані­зацію МКП «Чернівцітеплокомуненерго».

У роботі пленуму взяли участь і виступили голова профспілки працівників ЖКГ Олексій Романюк та голова Чернівецької облпрофради Володимир Барабах.

МИХАЙЛО ЛЄНЬКОВ, ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛПРОФРАДА

 

ВІДЗНАЧЕНО ДЕНЬ ПІДПРИЄМЦЯ

Напередодні Дня підприємця в Будин­ку профспілок в рамках діяльності обласної ТСЕР від­бувся урочистий за­хід «Виклики воєн­ного часу – долаємо разом», присвяче­ний цьому професій­ному святу.

В ньому взяли участь представники влади, ор­ганізацій роботодавців та профспілок, відомі підпри­ємці, військові.

Учасників зібрання привітали т. в. о. першого заступника голови ОВА Андрій Кульбач, радник голови облради Євген Марченко, голова Федера­ції організацій роботодав­ців Дніпропетровщини Ві­ктор Сергєєв, голова облпрофоб’єднання Ана­толій Яловий та інші. Вони відзначали значну роль, яку відіграють у цей важ­кий час наші підприємці у зміцненні економіки та ви­рішенні соціальних питань, підтримці армії, розвитку соціального партнерства. Говорилось і про активну роботу профспілок області, які у цей воєнний час дба­ють про збереження тру­дових колективів, поси­лення соціального захисту працівників, співпрацюють з господарниками у вдо­сконаленні законодав­ства.

Кращим підприємцям було вручено нагороди, в т. ч. – від облпрофоб’єднання.

А віце-президент Буді­вельної палати України і керівник підприємства Марина Величко не тільки привітала всіх зі святом, а й вручила присутнім у залі представникам 47-ї меха­нізованої бригади «Магу­ра» придбаний підприєм­цями дрон, який допоможе їм нищити ворога (в цей день було передано на­шим бійцям ще кілька дро­нів).

Після урочистої частини учасники заходу розповіли й про діяльність за окреми­ми напрямами роботи, об­говорили проблемні пи­тання. Зокрема, було під­креслено важливість вза­ємодії соціальних партне­рів в ТСЕР для стабілізації економіки, поліпшення си­туації на ринку праці.

ПРЕСЦЕНТР ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО ОБЛПРОФОБ’ЄДНАННЯ

 

ПРОФСПІЛКА ДЕРЖУСТАНОВ ЗУСТРІЛАСЬ ІЗ НСПП

Відбулась робоча зустріч членів пре­зидії Закарпатської облпрофспілки пра­цівників держуста­нов із соціальними партнерами – фа­хівцями відділення НСПП.

На зустрічі розглянуто питання про попередження колективних трудових спо­рів та зроблено аналіз осно­вних причин їх виникнення; про соціальний діалог, як важливу складову соціаль­но-економічного захисту членів профспілки, його осо­бливості в умовах воєнного стану; про відновлення ро­боти обласної територіаль­ної ТСЕР.

В рамках Угоди між об­лпрофспілкою та відділен­ням НСПП в області в ході ро­бочої зустрічі керівники до­мовились про подальшу співпрацю.

СЕРГІЙ БАРАНЧИКОВ, ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛ.

 

ОСВІТЯНИ ПРОВЕЛИ ПРЕЗИДІЮ

В режимі онлайн відбулось розшире­не засідання прези­дії Івано-Франків­ської облорганізації профспілки освітян за участі голів тери­торіальних органі­зацій та первинок.

Ключове питання поряд­ку денного – основні за­вдання виборних профспіл­кових органів облорганіза­ції профспілки у 2024–2025 навчальному році, зокрема: проведення роботи щодо максимального збереження і примноження чисельності спілчан, проведення зустрі­чей у трудових колективах з метою їх ознайомлення з ді­яльністю профспілкових ор­ганів різних рівнів, плану­вання навчальних семіна­рів, нарад, круглих столів, здійснення колективно-до­говірної роботи, удоскона­лення організаційної роботи у всіх організаційних ланках профспілки, здійснення гро­мадського контролю за сво­єчасністю і повнотою випла­ти заробітної плати, забез­печенням справедливого розподілу педагогічного навантаження й тарифікації педагогічних працівників тощо.

Окрім того, очільниця об­лорганізації профспілки Зо­ряна Король акцентувала увагу на нових викликах, які мають місце в цьому на­вчальному році і на які слід звернути увагу та визначи­тись щодо подальших дій, а саме: збереження малочи­сельних закладів загальної середньої освіти з метою не­допущення звільнення вчи­телів та інших педагогічних працівників.

Заступниця голови Уля­на ГУРАЛЬ здійснила аналіз нового Закону України «Про дошкільну освіту», а також довела інформацію про по­рядок підтвердження тери­торіальними організаціями профспілки репрезентатив­ності в період дії воєнного стану.

РАДА ПРОФСПІЛОК ІВАНО- ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛ.

11.10.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання