« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Звернення Федерації профспілок Одеської області

Звернення Федерації профспілок Одеської області

У зверненні до Голо­ви ФПУ Григорія Осо­вого Федерація проф­спілок Одеської області висловила глибоке за­непокоєння з приво­ду звернення обласної прокуратури до Гос­подарського суду об­ласті з позовом про витребування майна профспілок у власність держави, повідомляє прес-центр ФПУ.

Підставою для позову стало звернення голови Коміте­ту Верховної Ради Украї­ни з питань національної безпеки й оборони Сергія Пашинського до Генеральної про­куратури України щодо вжиття представницьких заходів з метою витребування з чужого незаконного володіння у державну власність ад­міністративної споруди, розташо­ваної за адресою: м. Одеса, Кулико­ве поле, 1. Вказану споруду Одеська обласна рада профспілок придбала за залишковою вартістю по балансу – 1837018 карбованців, що були спла­чені, й 03.02.1984 будинок передано Одеській обласній раді професій­них спілок за актом передачі, про що зазначено і в позовній заяві.

Сам прецедент створює умови для ослаблення автономії профспі­лок в Україні, встановле­ної міжнародним правом та Конституцією Украї­ни, ліквідації захищеності профспілок від зовнішньо­го втручання, в тому числі з боку державних органів. Вимоги, викладені в позо­вній заяві, істотно пору­шують правові засади ді­яльності профспілок як ор­ганізацій громадянського суспільства, підривають демократичні основи їх ді­яльності. Держава забез­печує захист прав власнос­ті – згідно із статтею 13 Конституції України всі суб’єкти права власнос­ті рівні перед законом.

Посилання прокуратури Одесь­кої області на вимоги законодав­ства стосовно передачі підпри­ємств, установ та організацій со­юзного підпорядкування, розташо­ваних на території України, у влас­ність держави не стосується будів­лі, в якій перебуває Федерація проф­спілок Одеської області.

Просимо взяти до уваги, що спір­ний об’єкт нерухомості (будівля) не був майном громадської органі­зації союзного підпорядкування, не перебував у віданні Української республіканської ради профспілок, правонаступником якої після роз­паду СРСР стала Федерація профе­сійних спілок України, та не є дер­жавною власністю, а був придба­ний за кошти громадської організації – Одеської об­ласної ради професійних спілок, правонаступником якої є Федерація профспі­лок Одеської області.

Федерація профспілок Одеської області здійснює свою діяльність згідно з Конституцією України, за­конами України «Про про­фесійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про соціальний діалог», чинним законодавством України та об’єднує понад 320 тис. членів профспілок. Проф­спілки завжди стояли на захисті соціально-економічних прав та ін­тересів трудящих і на сьогодні є рівноправним партнером у соціаль­ному діалозі з органами державної влади та місцевого самоврядуван­ня, а примусове витребування при­міщення, що є власністю Федерації профспілок Одеської області, є пря­мим порушенням норм міжнарод­ного права, Конституції, Цивільно­го кодексу та міжнародних конвен­цій, ратифікованих Україною.

Федерація профспілок України повною мірою поділяє занепокоєн­ня Федерації профспілок Одеської області щодо протиправних дій вла­ди, спрямованих на націоналізацію майна профспілок, і неодноразово публічно висловлювалася з приво­ду незаконності таких дій з боку ви­сокопосадовців, виступає проти їх втручання в діяльність профспілок, за проведення консультацій Мініс­терства оборони України з власни­ком будівлі – профспілками Одесь­кої області, підтримує правову по­зицію, викладену в зверненні. ФПУ вкотре наголошує, що Будинок профспілок у м. Одесі, як і будь-яке майно, є приватною власністю чле­нів профспілок, що захищена зако­ном, і рішення про його відчужен­ня може приймати лише виборний профспілковий орган відповідно до його повноважень, визначених Статутом.

 

«НІ!» – ПІДКОНТРОЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛОК ДЕРЖАВІ

Голова Закарпатської облпрофради Іван Король на­діслав Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману листа в зв’язку з прийняттям парламен­том у першому читанні проекту Закону України про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб та громадських формувань. «Прикро, що прийнятий законопроект, – зазначено в листі, – не враховує того факту, що діяльність професійних спілок регу­люється нормами міжнародного права і захищена від зовнішнього втручання та контролю Конвенці­єю Міжнародної організації праці № 87 про свобо­ду асоціації та захист права на організацію, ратифі­кованою Україною ще в 1956 році».

Сергій БАРАНЧИКОВ

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

Профспілкові об’єднання Закар­паття розцінюють зазначений зако­нопроект як спробу по­ставити найбільш пред­ставницькі організації громадянського суспіль­ства під повний контроль держави та створити умови для ослаблення автономії профспілок, встановленої міжнарод­ним правом, Конституці­єю і законодавством України. «Звертаємось до вас, шановний Володи­мире Борисовичу, з про­ханням зробити все мож­ливе, щоб зазначений за­конопроект не був вклю­чений у графік розгляду сесії Верховної Ради України», – йдеться в зверненні профспілково­го лідера Закарпаття.

 

15.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання