« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Заява Ради федерації профспілок України «Будуймо Україну разом!»

Заява Ради федерації профспілок України «Будуймо Україну разом!»

Багаторічне і по­всюдне нехтування правами громадян, злочинне збагачен­ня купки можно­владців за рахунок знедо­лення і зубожіння мільйо­нів, потурання влади ко­рупціонерам, тіньовикам і криміналітету, зрада нею цілей європейського курсу вивели українців на Євромайдани. Народне волевиявлення цинічно ігнорувалось, а мирні протести жорстоко при­душувались.

Страшні події 19 та 20 лютого 2014 року стали національною трагедією. У мирний час, у центрі Єв­ропи прицільним вогнем вбито сотні громадян України. Влада, проголо­шуючи ці дні Днем жало­би та Днем соціальної справедливості, одночас­но віддала злочинний на­каз розстрілювати тих, кого «обіцяла почути» і «зробити життя кращим вже сьогодні». Біда уві­йшла в домівку і душу кожного.

Рада Федерації проф­спілок України вислов­лює глибоке співчуття ро­динам та близьким заги­блих і потерпілих. Ті, хто віддав своє життя за кра­щу долю України, зали­шатимуться в наших сер­цях назавжди, а їх імена мають бути увічнені. День 20 лютого слід ви­знати Днем борців за Україну – днем скорботи, пам’яті та патріотизму.

Рада Федерації проф­спілок України, як і вся українська громада, ро­бить глибокі висновки з цих страшних уроків і їх першопричин, переосмислює свою роль і міс­це в громадянському сус­пільстві. Висловлює го­товність консолідуватися з іншими інститутами громадянського суспіль­ства для викорінення при­чин ігнорування та знева­ги загальнолюдських цін­ностей, ліквідації кричу­щої нерівності, натомість запровадження справед­ливості у сфері праці, від­новлення діяльності па­тріотично налаштовано­го бізнесу. Влада і бізнес мають, нарешті, поверну­тись обличчям до свого народу, віддати награбо­ване корупціонерами, ті­ньовиками і криміналіте­том народне майно та ко­шти і задіяти на користь держави всі наявні ресур­си, забезпечити громадя­нам можливість власною працею заробляти на гід­не життя та підтримати незахищених.

Рада ФПУ вважає, що всі кроки розбудови нової історії України мають спиратись на нову дер­жавну політику, де для насильства, корупції, ви­біркового правосуддя не повинно бути місця, а го­ловним має стати побудо­ва соціально справедли­вої держави, повага до за­кону, до людини праці, шана ветеранам.

ФПУ домагатиметься, щоб кожен факт пору­шень, дискримінації чи утисків у сфері праці отри­мав широкий публічний осуд, а винних було при­тягнуто до відповідаль­ності. Громадськість має отримати можливість ши­рокого народного контро­лю, а держава має переда­ти значну частину своїх контрольних функцій гро­мадським організаціям, а в сфері праці – профспіл­кам. На свої подання гро­мадські організації мають отримувати негайне реа­гування виконавчої влади і прокуратури, а їх звер­нення мають повноцінно розглядатись і Конститу­ційним Судом.

ФПУ виступатиме за за­безпечення реальної учас­ті громадськості у розви­тку демократичного само­врядування, підготовці та прийнятті суспільно важ­ливих рішень як для окре­мої громади, так і всієї країни. Вважаємо, що не­обхідно надати громад­ськості право законодав­чої ініціативи та обгово­рити пропозицію щодо утворення при Верховній Раді України Народної громадської палати.

На початку великої розбудови нової країни вкрай важливим є досяг­нення синергії всього сус­пільства для розкриття та повного використання її економічного потенціа­лу, забезпечення конку­рентоздатності вітчизня­них підприємств, збере­ження та створення нових робочих місць. Настав час викорінити бідність у країні, і в першу чергу – серед працюючих, як го­ловний чинник соціаль­ної несправедливості та збурення й, нарешті, оста­точно подолати антикон­ституційні явища – дис­кримінацію в оплаті пра­ці та заборгованість із ви­плати заробітних плат.

Федерація профспілок України, як найбільша та найрепрезентативніша неурядова організація, за­являє, що й надалі буде майданчиком профспіл­кової солідарності трудя­щих сходу і заходу нашої країни, зміцнення зв’язків між людьми. Найак­тивнішим чином братиме участь у розбудові соці­альної і правової демо­кратичної держави, по­слідовно і цілеспрямова­но домагатиметься реалі­зації норм міжнародного та національного законо­давства, повноцінної ра­тифікації та реалізації конвенцій МОП та Євро­пейської соціальної хар­тії, виступатиме за ефек­тивний розвиток вітчиз­няного виробництва з гід­ними умовами праці та безкомпромісно бороти­меться з порушеннями трудових прав.

ФПУ має напрацюван­ня щодо запровадження справедливих соціально-економічних програм, які, на жаль, ігнорували­ся попередньою владою. Ми готові надати їх для розгляду та долучитись до їх реалізації.

Переконані: нову роль у позитивних змінах якос­ті життя трудящих і чле­нів їх сімей має відіграти переформатований соці­альний діалог профспі­лок, бізнесу та виконав­чої влади, який сприяти­ме конкурентному зрос­танню української еконо­міки на основі гідної пра­ці та справедливого роз­поділу її результатів.

Рада ФПУ звертається до роботодавців, керівни­ків органів виконавчої влади із закликом вжити всіх заходів для забезпе­чення стабільної роботи підприємств, установ і ор­ганізацій, своєчасної ви­плати зарплати, а також не допустити скорочень працівників під приво­дом «складної ситуації в країні». Ті ж, хто через не­переборні причини тим­часово втратять роботу, мають отримати макси­мальний соціальний за­хист, освітньо-професійну допомогу і гарантію повернення на роботу.

Рада ФПУ закликає профспілкові організації, профспілкових лідерів усіх рівнів максимально використовувати наявні профспілкові повнова­ження, можливості колективно-договірного ре­гулювання та механізми розв’язання колективно-трудових спорів для за­хисту законних прав та інтересів членів профспі­лок. Кожен спілчанин має знати і відчувати захист профспілки, в якій він бере активну участь. Ко­жен профспілковий лідер має нести персональну відповідальність за ефек­тивне виконання проф­спілкових повноважень і бути впевненим в солі­дарному профспілковому захисті. Суспільство має бачити щоденні результа­ти профспілкової діяль­ності для захисту людини праці та прислуховува­тись до профспілкових пропозицій щодо дотри­мання і розширення тру­дових прав.

ПРИЙНЯТО НА ЗАСІДАННІ РАДИ ФПУ

27 ЛЮТОГО 2014 РОКУ

09.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання