« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Концепція інформаційної діяльності федерації профспілок України

Концепція   інформаційної діяльності федерації профспілок України

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Інформаційна діяльність Федерації професійних спілок України (далі – ФПУ) здійсню­ється відповідно до чинного за­конодавства та покликана спри­яти ефективному виконанню ви­значених її Статутом цілей і за­вдань на період до 2015 року.

1.2. Концепція інформацій­ної діяльності ФПУ (далі – Кон­цепція) є сукупністю офіційних поглядів Федерації профспілок України на цілі, пріоритетні за­вдання, принципи її діяльності, визначає основні напрями ро­боти в інформаційній сфері та затверджується і контролюєть­ся Президією ФПУ.

1.3. Метою реалізації Концеп­ції є сприяння ФПУ, її членським організаціям ефективному за­хисту соціально-економічних і трудових прав та інтересів чле­нів профспілок, гармонізації від­носин профспілок і суспільства, розвитку співпраці із соціальни­ми партнерами, поширенню ідей профспілкового руху, залучен­ню нових членів до професійних спілок та об’єктивному висвіт­ленню діяльності ФПУ в ЗМІ, створення сучасної моделі ін­формаційної роботи профспілко­вих ЗМІ та формування єдиної системи інформаційного забез­печення діяльності профспілок, яка об’єднує зусилля всіх член­ських організацій.

1.4. Концепція базується на принципах єдності, системності та координації дій у діяльності з одержання, використання, по­ширення, зберігання профспіл­кової інформації, формування за допомогою засобів масової комунікації позитивного імі­джу ФПУ, її членських організа­цій у суспільстві, ідентифікації своїх членів, забезпечення по­пуляризації переваг профспіл­кового членства. Концепція спрямована на забезпечення по­стійної присутності ФПУ та її членських організацій у націо­нальному інформаційному про­сторі й за кордоном, підвищен­ня ефективності використання внутрішніх інформаційних ре­сурсів, їх об’єднання для досяг­нення поставленої мети.

1.5. Пріоритетними завдан­нями інформаційної діяльнос­ті ФПУ є:

l взаємодія і координація дій ФПУ та її членських органі­зацій у сфері колективних ін­тересів членів профспілок;

l надання членським орга­нізаціям підтримки в проведен­ні інформаційно-роз’яснювальної роботи, спрямованої на ефективний захист законних прав та інтересів працівників;

l висвітлення діяльності ФПУ, її членських організацій у профспілковій пресі та інших ЗМІ;

l адекватне оперативне реа­гування на процеси, що відбу­ваються в соціально-трудовій сфері;

l збір, обробка, узагальнен­ня та аналіз інформації про ді­яльність профспілок, підготов­ка відповідних рекомендацій;

l формування іміджу ФПУ як впливового і найчисленні­шого в Україні громадського об’єднання, що послідовно об­стоює права працівників;

l популяризація переваг профспілкового членства для створення додаткової мотива­ції вступу до профспілки;

l привернення уваги інсти­туцій громадянського суспіль­ства, органів державної влади та місцевого самоврядування до проблем, вирішення яких до­магаються профспілки;

l формування у населення стійкого позитивного сприй­няття діяльності профспілок, інформаційна підтримка бо­ротьби членів профспілок за со­ціальні права;

l поширення інформації про діяльність ФПУ та її членських організацій, функціонування ін­ститутів соціального партнер­ства, організацію і проведення колективних протестних дій, їх цілі, завдання і результати;

l інформування профактиву про діяльність профспілкових органів, нові законодавчі акти та дії виконавчої влади, оцінку соціально-економічної ситуації з позицій профспілок;

l популяризація передового досвіду з метою вдосконалення форм і методів профспілкової роботи, вироблення стратегії профспілкового руху;

l проведення інформацій­них кампаній на противагу ре­кламним кампаніям опонентів діяльності ФПУ та її членських організацій;

l інформування громад­ськості та членів профспілок про участь представників ФПУ у підготовці та прийнятті орга­нами державної влади рішень соціальної спрямованості, про­ведення консультацій з іншими громадськими організаціями.

1.6. Концепція ФПУ створює додаткові можливості для чле­нів профспілок впливати на ді­яльність усієї організації, допо­магає членським організаціям спрямовувати свої зусилля на більш ефективний захист соціально-економічних прав та ін­тересів працівників, сприяє за­провадженню нової парадигми розвитку профспілкового руху – від забезпечення процесу ді­яльності до отримання кон­кретного результату.

1.7. Концепція передбачає ор­ганізацію активного спротиву ідеологічним міфам і стереоти­пам, що застосовуються опонен­тами у боротьбі з ФПУ, її член­ськими організаціями, та які ти­ражуються ними у ЗМІ й Інтернет-виданнях, а також форму­вання ефективної системи про­тидії, яка будується на принци­пах ведення активних контрпро­пагандистських дій в інформа­ційній та правовій сферах.

1.8. ФПУ відіграє значну роль у формуванні громадянського суспільства в Україні. Концеп­ція спрямована на інформацій­ну підтримку профспілкових ініціатив у процесі підготовки й прийняття органами держав­ної влади рішень соціальної спрямованості через комітети Верховної Ради України, урядо­ві комітети, громадські колегії при органах центральної вико­навчої влади на державному й регіональному рівнях, органа­ми обласних об’єднань профспі­лок і місцевими державними адміністраціями.

1.9. Єдина інформаційна ді­яльність здійснюється через за­провадження зон відповідаль­ності на загальнодержавному, галузевому, регіональному й місцевому рівнях відповідни­ми профорганами, навчальни­ми закладами профспілок, ре­дакціями профспілкових засо­бів масової інформації та ін­ших ЗМІ. Враховуючи розвиток електронних комунікацій, усе більшої уваги потребує робота з Інтернет-виданнями.

1.10. Вимогою часу є запрова­дження політики єдиних стан­дартів у сфері інформатизації для членських організацій ФПУ, яка б передбачала узго­дження проектів на місцях, об’єднання зусиль і коштів.

1.11. Особливого значення набуває популяризація діяль­ності ФПУ на рівні міжнарод­них і національних профцен­трів, висвітлення їх солідарної підтримки дій ФПУ та її член­ських організацій.

1.12. Координацію єдиної ін­формаційної діяльності ФПУ здійснює Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

2. СТВОРЕННЯ ЄДИНОЇ СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛОК

2.1. Предметом єдиної систе­ми інформаційного забезпечен­ня діяльності профспілок є скоординована інформаційна робота на основі вироблених єдиних підходів взаємодії із засобами масової інформації. Поширення у ЗМІ відомостей про роботу ФПУ та її членських організацій, взаємодія з іншими організаціями громадянського суспільства, що впливають на формування громадської думки, своєчасне донесення важливої інформації до керівництва ФПУ, забезпечення запитів профспіл­кових організацій на отримання необхідної інформації.

2.2. Доведення до кожної пер­винки виваженої та достовірної інформації про діяльність ФПУ, її членських організацій, серед профспілкових працівників та активістів, де головним завдан­ням є подолання суб’єктивних причин, через які інформація зупиняється на проміжних лан­ках, залучення членських орга­нізацій до процесу поширення інформації.

2.3. Визначення членськими організаціями відповідальних за інформаційну роботу, у разі необхідності створення профіль­них структурних підрозділів та відповідного технічного забезпе­чення їхньої діяльності.

2.4. Функціональне забезпе­чення діяльності єдиної інфор­маційної системи на регіональ­ному рівні через корпункти Підприємства «Профінформ», оптимізація діяльності галузе­вих і регіональних профспілко­вих ЗМІ, а на рівні первинних організацій – через редакції профспілкових багатотираж­них видань, веб-ресурси профкомів великих підприємств.

2.5. Запровадження в елек­тронному вигляді щомісячного корпоративного інформаційно­го бюлетеня з оглядом поточ­них подій і публікацій для профспілкових працівників та активістів.

2.6. Створення єдиного елек­тронного інформаційного бан­ку ФПУ, відкритого для корис­тування членськими організаціями.

3. ВЗАЄМОДІЯ ЗІ ЗМІ

3.1. Консолідація внутріш­ніх інформаційних ресурсів

3.1.1. Друкованими органами ФПУ, її членських організацій є щотижнева газета «Профспіл­кові вісті», «Бібліотечка голови профкому», регіональні, галу­зеві, багатотиражні профспіл­кові ЗМІ.

3.1.2. Створення корпунктів газети «Профспілкові вісті», за­лучення до співпраці журналіс­тів регіональних і галузевих профспілкових ЗМІ.

3.1.3. Підтримка профспілко­вої преси через передплату членськими організаціями ви­дань «Профінформу» із розра­хунку одне видання на первин­ну профспілкову організацію.

3.1.4. З метою консолідації творчого потенціалу, обміну до­свідом, особистого професійного росту створення Асоціації жур­налістів профспілкової преси.

3.1.5. Проведення щорічних конференцій представників профспілкових ЗМІ, членів Асо­ціації журналістів профспілко­вої преси.

3.1.6. Запровадження один раз на квартал системи навчання фахівців, відповідальних за ін­формаційну діяльність у член­ських організаціях, редакторів галузевих, регіональних проф­спілкових видань, багатотира­жок і керівників прес-центрів.

3.1.7. Розроблення методич­них рекомендацій щодо веден­ня інформаційної роботи член­ськими організаціями. Прове­дення в регіонах круглих сто­лів з актуальних питань проф­спілкового життя для редакто­рів профспілкової та комуналь­ної преси.

3.1.8. Створення в регіональ­них профоб’єднаннях прес-центрів, обладнання їх сучас­ними технічними засобами.

3.1.9. Організація робочого місця для особи, відповідаль­ної за інформаційну діяльність у ФПУ, членських організаціях, на належному технічному рів­ні. Створення профкомами, міськими, районними та облас­ними органами профспілок ін­формаційних стендів для роз­міщення газети «Профспілкові вісті», інформаційних повідомлень, отриманих через «Профтелеграф», тощо.

3.1.10. Підготовка та поши­рення соціальних профспілкових відеороликів на центральних телеканалах і в ефірі обласних державних телерадіокомпаній.

3.1.11. Створення на базі «Профінформу» прес-клубу, де керівники, провідні фахівці ФПУ матимуть нагоду у форма­ті дискусії обговорювати акту­альні питання профспілкової роботи.

3.2. Взаємодія із зовнішні­ми джерелами інформації

3.2.1. Проведення тематич­них інформаційних кампаній у ЗМІ, спрямованих на висвітлен­ня важливих проблем соціально-економічного, правового захисту, охорони праці робітни­ків, розвитку соціального діа­логу тощо. Участь керівників ФПУ та її членських організа­цій у програмах центральних і регіональних телерадіокомпа­ній, суспільно-політичних про­грамах тощо.

3.2.2. Висвітлення у проф­спілкових та інших ЗМІ досвіду профспілкового руху інших країн.

3.2.3. Підготовка та розмі­щення сюжетів, коментарів щодо профспілкової позиції з актуальних питань суспільно­го життя, соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників на центральних і регіональних телеканалах, у радіоефірі, друкованих ЗМІ, Інтернет-виданнях.

3.2.4. Розширення співробіт­ництва з провідними централь­ними телевізійними каналами. Започаткування співпраці між парламентським каналом «Рада» та ФПУ. Продовження спільного виробництва з теле­студією «Економічний вісник» програми «Ділова кухня», з Дер­жавною регіональною телерадіокомпанією у програмі «Час краї­ни. Соціальні аспекти» тощо.

3.2.5. Організація прямої трансляції на провідних цен­тральних телеканалах прес-конференцій і брифінгів із Прес-центру ФПУ.

3.2.6. Висвітлення діяльності ФПУ, її членських організацій у регіональних та місцевих ЗМІ.

3.2.7. Видання масовим тира­жем книг, буклетів, брошур, CD-дисків, відеофільмів, листі­вок про діяльність ФПУ, її член­ських організацій.

3.2.8. Проведення рекламних акцій, випуск корпоративної продукції з атрибутикою ФПУ.

3.2.9. Організація прес-конференцій, брифінгів, кру­глих столів із використанням можливостей прес-центру, роз­повсюдження прес-релізів, ін­формаційних повідомлень про дії профспілок, заяв і звернень колегіальних органів Федерації з важливих питань соціально-економічного життя країни.

3.2.10. Проведення спільно з Українським журналістським фондом тематичних прес-конференцій за участю пред­ставників регіональних друко­ваних ЗМІ.

3.2.11. Розповсюдження за сформованими Інформаційно-аналітичним центром ФПУ електронними базами даних ЗМІ прес-релізів, інформацій­них повідомлень, які висвітлю­ють діяльність ФПУ, її член­ських організацій.

3.2.12. Залучення провідних українських політологів, екс­пертів Інституту стратегічних досліджень, інших наукових установ до обговорення акту­альних проблем профспілково­го життя.

3.2.13. Регулярне проведення всеукраїнських селекторних нарад з обговорення актуаль­них проблем і найважливіших подій за участю представників ЗМІ.

3.2.14. Проведення творчих конкурсів на кращий профспіл­ковий веб-сайт, кращу журна­лістську роботу про діяльність ФПУ в регіональних, галузевих і багатотиражних ЗМІ, фото­конкурсів.

3.2.15. Організація прес-турів в оздоровниці, туристичні за­клади з метою реклами їх діяльності.

4. РОБОТА У ЗАГАЛЬНОДОСТУПНИХ КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖАХ

4.1. Створення і підтримка постійно оновлюваних веб-сайтів всеукраїнських профспі­лок і територіальних профоб’єднань, їх пропаганда. Розміщен­ня на Офіційному веб-порталі ФПУ каталогу інтернет-сайтів профспілок.

4.2. Використання інтерак­тивних можливостей комп’ютерних мереж для організа­ції в Інтернеті опитувань, прес-конференцій. Проведення ана­лізу громадської думки із за­стосуванням сучасних Інтернет-технологій, публікація ма­теріалів (аудіо- та відеозаписи інтерв’ю керівників профспі­лок, агітаційні ролики тощо).

4.3. Для розширення присут­ності ФПУ, її членських органі­зацій в Інтернет-просторі забез­печення поширення інформації про діяльність ФПУ, її член­ських організацій у соціальних мережах і просування веб-порталу у пошукових системах. Розміщення на Офіційному веб-порталі матеріалів про прак­тичні дії профспілок, які опубліковані у ЗМІ, посилання на інші електронні профспілкові ресурси.

4.4. Технологічна підтримка Офіційного веб-порталу ФПУ, за­безпечення його актуалізації відповідно до вимог часу, запровадження нових технологій.

4.5. Взаємодія Офіційного веб-порталу зі спорідненими Інтернет-сайтами, проведення Інтернет-конференцій, розмі­щення на прохання членських організацій їхньої інформації, надання методичної та техно­логічної допомоги членським організаціям ФПУ під час ство­рення ними власних сайтів в Ін­тернеті.

4.6. Створення побудованої на сучасних комунікаційних технологіях корпоративної комп’ютерної мережі ФПУ, рів­ний доступ до неї всіх член­ських організацій, членів проф­спілок, надання широкого спек­тра інформаційних послуг.

4.7. Запровадження автома­тизованої системи моніторингу профспілкової діяльності.

4.8. Інформаційна підтримка «гарячої телефонної лінії» з ак­туальних питань профспілко­вої діяльності.

4.9. Обмін інформацією з ін­шими профспілковими об’єднаннями та профспілками, гро­мадськими організаціями, ор­ганізація та проведення спіль­них проектів тощо.

4.10. Організація телемостів із міжнародними організація­ми, що дасть змогу оперативно обговорювати та консолідувати зусилля з представниками між­народних профспілкових об’єднань, інформувати їх і отриму­вати інформацію з «перших рук», вести двосторонній діалог.

5. РОЗВИТОК ІНФОРМАТИЗАЦІЇ ТА ІНФРАСТРУКТУРИ ФПУ

5.1. У сфері розвитку інформа­тизації та інфраструктури пріо­ритетним є завдання вдоскона­лення існуючої мережі Інтернет-комунікацій ФПУ, покращення засобів зв’язку та доставки ін­формації на основі новітніх тех­нологій, їх інтегрування в гло­бальні інформаційні структури, створення сприятливих умов відкритого доступу широких верств населення до відомостей про діяльність ФПУ, її членських організацій через інформаційні ресурси профспілок.

5.2. Для прискорення інте­грації ФПУ у міжнародний ін­формаційний профспілковий простір визначення і реалізація заходів щодо широкої комп’ютеризації, передусім на­вчальних профспілкових закла­дів, надання вільного доступу до вітчизняних та світових ін­формаційних ресурсів. Значне прискорення інформатизації профспілкових органів ФПУ, за­вершення створення корпора­тивної комп’ютерної мережі, використання швидкісних ме­тодів обробки та передачі повідомлень, перехід на електронний документообіг, комп’ютеризацію архівної справи, ста­тистичної інформації тощо.

5.3. Створення інформацій­ного банку фоторобіт, які попу­ляризують діяльність профспі­лок і людини праці.

5.4. Організація відеоконфе­ренцій із членськими організа­ціями, всеукраїнських селек­торних нарад з актуальних про­блем і найважливіших подій, на які запрошувати представ­ників ЗМІ.

5.5. З метою залучення моло­дих працівників до членства у профспілках створення в Інтер­неті загальнодоступної соціаль­ної мережі (сайту) для профспі­лок, її членів та бажаючих всту­пити до профспілок (проект «ФПУ – соціальна мережа»), де молодь зможе щодня спілкувати­ся на теми профспілкового руху та захисту своїх трудових прав.

5.6. З упровадженням новіт­ніх технологій у життя нагаль­ною потребою ФПУ є організа­ція тренінгів щодо комп’ютерної грамотності профспілкових працівників.

5.7. Внесення до колектив­них договорів, які укладаються первинними профспілковими організаціями з роботодавця­ми, пунктів про надання профкому комп’ютера й доступу до Інтернету, передплата за раху­нок підприємства газети «Профспілкові вісті», інших профспілкових видань.

6. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФПУ

6.1. Фінансове забезпечення інформаційної діяльності ФПУ має здійснюватися за рахунок кошторису Федерації, членських організацій, що передбачають відповідні статті витрат.

6.2. Створення цільового фонду для забезпечення інформаційної діяльності ФПУ. Його робота проводитиметься відповідно до Статуту ФПУ і регламентуватиметься Поло­женням, затвердженим Прези­дією ФПУ. Розмір внесків член­ських організацій ФПУ до фон­ду визначатиме Положення про фонд.

очікувані результати

У ході реалізації Концепції очікується проведення структу­ризації інформаційної діяльнос­ті ФПУ, розширення її матеріально-технічної та фінансової бази, зростання впливу на суспільно-політичні процеси в державі, здійснення дієвого соціально-економічного, право­вого захисту членів профспілок. У результаті має бути створена Єдина інформаційна система, що об’єднає профспілковий ін­формаційний простір і в пер­спективі стане потужною скла­довою інформаційного суспільства, забезпечить формування привабливого іміджу ФПУ.

На основі Концепції передбачається розроблення плану реалізації конкретних заходів ФПУ.

ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

Проект Концепції публікується для обговорення.

Пропозиції, зауваження та доповнення просимо надсилати на адресу:

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, майдан Незалежності, 2, м. Київ, 01012

або електронною поштою

iva@fpsu.org.ua

10.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання